Antena 3 CNN Externe Protestatarii au invadat Parlamentul macedonean. Liderul opoziției de stânga a fost bătut crunt - VIDEO

Protestatarii au invadat Parlamentul macedonean. Liderul opoziției de stânga a fost bătut crunt - VIDEO

1 minut de citit Publicat la 15:33 28 Apr 2017 Modificat la 15:33 28 Apr 2017

Peste o sută de persoane au fost rănite joi la Skopje, majoritatea uşor, în timpul violenţelor care au urmat pătrunderii în parlament a unor manifestanţi furioşi, a anunţat vineri poliţia macedoneană, potrivit AFP.

"Şaptezeci de cetăţeni, 22 de poliţişti şi trei deputaţi au primit îngrijiri la un spital central din Skopje, iar alte şapte persoane au fost tratate în alte unităţi medicale" din capitală, a precizat poliţia într-un comunicat.

Vineri, situaţia din capitala macedoneană "s-a normalizat în jurul parlamentului şi în cartierele din centrul oraşului", a adăugat poliţia.

Joi, alegerea unui nou preşedinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliţia de social-democraţi (SDSM) a lui Zoran Zaev şi partide ale minorităţii albaneze, a provocat furia unor manifestanţi, simpatizanţi ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este nedrept.

Un corespondent al AFP l-a văzut pe liderul opoziţiei de stânga, Zoran Zaev, cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanţi ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieşirea ţării din impasul politic. Însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate din cei 120 de deputaţi din legislativ.

Preşedintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliţie, în contextul în care acesta ar dispune totuşi de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputaţi).

Simpatizanţii dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susţinând că un guvern al SDSM şi al partidelor albaneze ar aduce atingere unităţii naţionale a Macedoniei.

Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a ţării.

Sursă: Agerpres
Etichete: macedonia
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole