Zeci de mii de spanioli au ieșit pe străzile Barcelonei, sâmbătă seara, pentru a protesta față de criza de locuințe și față de costul ridicat al închirierii unui apartament în oraș, potrivit Euronews.
Protestatarii au blocat traficul pe principalele bulevarde din centrul orașului, afișând pancarte pe care scria „Mai puține apartamente pentru investiții și mai multe case pentru locuit” și „Persoanele fără case își susțin drepturile”. Ei cer o scădere cu 50% a chiriilor și fac apel la grevă dacă situația locuințelor nu se îmbunătățește.
[GAL layout="5"]Organizatorii protestului au afirmat că au participat peste 170.000 de persoane, în timp ce poliția locală a estimat numărul acestora la câteva zeci de mii.
Chiria medie în Spania s-a dublat în ultimii 10 ani
Costul ridicat al locuințelor a devenit o problemă majoră în Spania, la fel ca criza locuințelor cu care se confruntă multe alte părți ale lumii. Chiria medie în țară s-a dublat în ultimii 10 ani - prețul pe metru pătrat a trecut de la 7,2 euro în 2014 la 13 euro în acest an, potrivit site-ului imobiliar online Idealista. Creșterea vertiginoasă a chiriilor este și mai gravă în marile orașe, precum Barcelona și Madrid, în timp ce veniturile, în special pentru persoanele tinere, au rămas mult în urmă.
Un protestatar s-a declarat „frustrat și speriat” după ce proprietarii apartamentului pe care îl închiriase în ultimii 15 ani în centrul orașului Barcelona i-au spus că trebuie să se mute. El crede că aceștia intenționează să renoveze apartamentul și să-i crească prețul. Deși câștigă un „salariu decent”, el crede că „ar putea fi obligat să părăsească orașul”.
Cifrele din Spania descriu o imagine sumbră
Un raport al Băncii Spaniei arată că aproape 40% dintre spaniolii care închiriază cheltuiesc în medie 40% din venitul lor pe chirii și utilități, mult mai mult decât media Uniunii Europene de 27%.
Ignasi Martí, profesor la școala de afaceri Esade și director al Observatorului locuințelor demne, a subliniat că „Vorbim despre o urgență în materie de locuințe. Aceasta înseamnă că oamenii întâmpină multe dificultăți atât în ceea ce privește accesul la locuințe, cât și în ceea ce privește rămânerea în locuințele lor”.
Un factor major de creștere a prețurilor chiriilor au fost chiriașii pe termen scurt, inclusiv turiștii. În general, imigranții în Spania sunt afectați în mod disproporționat de chiriile mari, deoarece nu au suficiente economii.
Spania se situează la limita inferioară a țărilor OCDE, cu sub 2% din totalul locuințelor disponibile fiind locuințe publice de închiriat (media OCDE este de 7%). Franța se situează la 14%, Marea Britanie la 16% și Țările de Jos la 34%.
Protestatarii amenință cu o „grevă a chiriilor”
Carme Arcarazo, un purtător de cuvânt al Uniunii chiriașilor din Barcelona, care a contribuit la organizarea protestului, a declarat că chiriașii ar trebui să intre într-o „grevă a chiriilor” și să nu-și mai plătească chiriile lunare în cadrul unei mișcări de protest în masă.
„Cred că noi, chiriașii, am înțeles că asta depinde de noi. Că nu putem continua să cerem și să facem cereri autorităților și să așteptăm un răspuns. Noi trebuie să preluăm frâiele situației”, a declarat Arcarazo. „Așadar, dacă proprietarii nu vor să scadă chiria, atunci îi vom forța să o facă.”
Nemulțumirile crescânde legate de locuințe exercită presiuni asupra Partidului Socialist aflat la guvernare în Spania, care conduce o coaliție la nivel național și este responsabil de guvernul regional al Cataloniei și de primăria Barcelonei.
Premierul spaniol Pedro Sánchez a organizat luna trecută un „summit al locuințelor”, la care au participat oficiali guvernamentali și dezvoltatori imobiliari. Uniunea chiriașilor din Barcelona a boicotat însă evenimentul, afirmând că este ca și cum ai organiza un summit pentru vindecarea cancerului și ai invita companiile de tutun să participe.
Cea mai importantă măsură a guvernului a fost un mecanism de plafonare a chiriilor pe care guvernul central l-a oferit autorităților regionale pe baza unui indice al prețurilor stabilit de Ministerul locuințelor. Controlul chiriilor poate fi aplicat zonelor considerate a fi „foarte stresate” de prețurile ridicate ale chiriilor. Catalonia a fost prima regiune care a aplicat aceste plafoane, care sunt în vigoare în centrul Barcelonei.
Turiștii care vizitează Barcelona, precum și alte părți ale Spaniei, primesc o mare parte din vină. Ca răspuns, autoritățile din Barcelona au promis să elimine complet, până în 2028, cele 10.000 de „apartamente turistice” din oraș sau locuințe cu permise pentru chirii pe termen scurt.
Protestul din Barcelona a avut loc la o lună după ce zeci de mii de persoane s-au adunat împotriva chiriilor ridicate din Madrid.