Antena 3 CNN Actualitate Contabilii și economiștii au plecat în marș spre Ministerul Finanțelor, după discuțiile de la Guvern

Contabilii și economiștii au plecat în marș spre Ministerul Finanțelor, după discuțiile de la Guvern

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:05 08 Iul 2024 Modificat la 12:50 08 Iul 2024

Patronatul Antreprenorilor Contabili din România (PACR) va protesta, luni, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra climatului economic marcat de „haos legislativ şi incertitudine fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.

Update 12:00. Contabilii şi economiştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor, după ce o delegaţie a protestatarilor a ieşit de la discuţiile avute cu reprezentanţii Guvernului.

„Am fost ascultaţi. Revenim în două zile cu nişte detalii specifice, modificări şi propuneri concrete - şi sperăm că se va transmite mai departe mesajul nostru”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Valentina Saygo, economist, contabil şi antreprenor.

Potrivit acesteia, întâlnirea a avut loc cu doi consilieri de stat, unul dintre aceştia fiind Ovidiu-Nicolae Gheorghe, Consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

La 9:15 protestatarii au fost invitaţi la Guvern, iar la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor.

Zeci de economişti protestează luni, nemulţumiţi de „ritmul şi haosul din legislaţia fiscală”, solicitând totodată schimbări fundamentale în politica fiscală a ţării.

Aceştia folosesc vuvuzele şi afişează pancarte pe care scrie: „Fără haos fiscal, vrem un sistem normal!”, „Digitalizare adevărată, nu birocraţie exagerată!”, „E-tva România nu te vrea!”, „E-tva nu-i pentru ţara mea!”, „Legi clare şi corecte, fără măsuri nedrepte!”, „Nu vrem legi peste noapte, vrem transparenţă şi dreptate!”, „Fără haos în fiscalitate, vrem stabilitate!”, „Transparenţă şi respect, nu doar legi fără efect!”, „Vrem normalitate, nu haos în acte!”.

„Vrem predictibilitate, vrem respect şi vrem să se aplice legea prevenirii. Este copleşitor ceea ce se întâmplă în modificările legislative. Nu putem să facem munca de control a statului şi nu suntem toţi evazionişti pentru că, de fapt, e-TVA a fost un semnal de alarmă de lipsă de respect şi lipsă de încredere a Ministerului Finanţelor faţă de contribuabilii care plătesc efectiv salariile”, a declarat pentru AGERPRES Valentina Saygo.

Știre inițială

Protestul „Fără haos în legislaţia fiscală” din Piaţa Victoriei va începe luni, la ora 08:30, după care se va merge în marş spre sediul Ministerului Finanţelor din Piaţa Constituţiei.

Potrivit PACR, la protest ar putea participa în jur de 3.000 de oameni, contabili şi economişti, însă astfel de acţiuni vor avea loc şi în alte oraşe din ţară precum Timişoara, Oradea, Iaşi şi Bistriţa.

Organizaţia a anunţat duminică deschiderea unui canal de dialog direct cu reprezentanţii premierului şi cu cei ai Ministerului Finanţelor, în condiţiile în care o delegaţie a protestatarilor va fi primită luni la discuţii.

Protestul contabililor şi economiştilor este susţinut şi de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Patronatul Medicilor de Familie şi OFA UGIR.

Protestul va avea loc în intervalul 08.30 - 14.00. Participanţii se strâng în Piaţa Victoriei şi vor porni în marş către ANAF şi Ministerul Finanţelor.

Revendicările protestatarilor

„1. Eliminarea e-TVA – Evaziunea fiscală nu este în raportările contabile și nici în e-urile ANAF-ului! Evaziunea fiscală este acolo unde nu e nimic, iar organele abilitate ar trebui să știe deja!

2. Eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura - Este un atac la viața privată a persoanelor fizice, o procesare a datelor cu caracter personal în mod nelegal și nejustificat.

3. Eliminarea schimbării caselor de marcat pentru QR Code - Nu este normal ca, după ce au fost schimbate toate casele de marcat din bani publici, să le schimbăm din nou, fără deduceri fiscale!

4. Revenirea la Legea Prevenției – Varianta anterioară legii 296/2023. Nu putem face afaceri sub presiune constantă, fără îndrumare și avertisment.

5. Vrem predictibilitate – Conform articolului 4 din Codul Fiscal, orice modificare să fie realizată cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, în special când vorbim de modificări de taxe și obligații noi.

6. Respectarea dialogului social și a transparenței decizionale - Proiectele pentru OUG 69 și OUG 70 au stat doar două zile în transparență decizională și au fost aprobate fără dezbatere publică, cu aviz negativ de la CES.

7. Eliminarea declarațiilor redundante – De la 1 ianuarie 2025 toți contribuabilii sunt obligați la raportarea SAF-T, care conține toate tranzacțiile economice ale unei firme.

8. Modificarea termenelor pentru notificări în relația cu ANAF - Contribuabilul are termene stricte, în timp ce ANAF are un termen de răspuns de 45 de zile.

9. Compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale - Nu mai putem împrumuta statul ani de zile și să plătim sănătate pentru concediile medicale!

10. Norme clare pentru E-transport”, transmit reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole