Antena 3 CNN Actualitate Proteste la penitenciare. Angajații reclamă că pierd peste 2.000 de lei la salariu din cauza ordonanței "trenuleț"

Proteste la penitenciare. Angajații reclamă că pierd peste 2.000 de lei la salariu din cauza ordonanței "trenuleț"

G.M.
1 minut de citit Publicat la 09:44 30 Dec 2024 Modificat la 11:35 30 Dec 2024

Mai multe proteste au loc luni la Guvern și în țară, din cauza ordonanței "trenuleț", care conține măsuri de austeritate. De la 7.30, peste 100 de angajaţi ai penitenciarului Poarta Albă au ieşit în faţa instituţiei nemulțumiți că ordonanța prevede tăieri salariale. Proteste sunt și la penitenciarul Deva.

UPDATE 11.30 Peste 80 de angajaţi ai Penitenciarului Deva au participat, luni dimineaţa, la un protest spontan, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi că nu vor mai fi plătite orele suplimentare şi alte drepturi băneşti. Poliţiştii de penitenciar anunţă că vor refuza să mai efectueze servicii neplătite.

La protest au luat parte angajaţi care au ieşit din tura de noapte, oameni care au venit de acasă din timpul liber, dar şi persoane care s-au pensionat de la Penitenciarul Deva.

"Guvernanţii au în plan să nu mai plătească orele suplimentare, weekend-urile şi orele lucrate în sărbătorile legale. Din cauza lipsei de personal, la Penitenciarul Deva efectuăm peste o mie de ore suplimentare, în fiecare lună. De asemenea, sunt peste 1.500 de zile de concediu de odihnă care nu au fost luate, unele chiar din 2022", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Independent "Vulturul" Deva, Liviu Pătruţ.

Potrivit liderului sindical, în cazul Penitenciarului Deva deficitul de personal este de aproape 20%, iar în noile condiţii, angajările vor fi blocate.

Poliţiştii de penitenciar mai sunt nemulţumiţi că norma de hrană şi cea de echipament nu vor mai fi actualizate, că nu vor mai fi plătite zilele de concediu rămase neefectuate şi se va percepe o coplată la voucherele de vacanţă.

Știrea inițială

Bogdan Trăistaru, lider de sindicat: "Este o ordonanță care ne aduce multe prejudicii financiare, e de fapt o ordonanță a tăierii salariilor cel puțin în sistemul de apărare. Vom avea pierderi de 2000 - 2500 de lei din buzunar."

S-au blocat și angajările de la 1 ianuarie pe un deficit de 30 la sută din funcții, nu știu cum vom atrage angajați, și cu concursuri blocate, nu știu dacă mai este atractiv sistemul. Sunt mult mai multe lucruri în ordonanță unde nu se spun lucrurile pe față, se spune că indemnizația sau norma de hrană este înghețată la nivelul noiembrie 2024, este greșit. 

Angajat: "Ei ne spun că trebuie să desfășurăm activitatea cu un deficit de personal. Ca să susținem activitatea într-un domeniu ca al nostru nu putem să punem lacătul și să plecăm acasă."

Angajat: "Sunt foarte multe diminuări, suntem nemulțumiți acum din cauza măsurilor care se impun de către guvern."

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole