Traficul în Vama Siret este complet blocat. Protestatarii s-au luat la ceartă cu ucrainienii care au vrut să intre în România. Ajuns acolo și prefectul județului, a fost primită cu huiduieli.
Au venit şi câțiva militari într-un convoi militar, care au cerut să treacă. Protestatarii au fost de acord să îi lase, însă pur și simplu nu au pe unde să se deplaseze, pentru că ambele sensuri de mers sunt blocate de zeci de camioane și de utilaje agricole care au venit aici în semn de protest.
Foarte mulți fermieri pur și simplu au lăsat utilajele la vamă și s-au îndepărtat de ele pentru a nu mai veni nimeni să-i oblige să plece.
În GALERIA FOTO de mai jos puteţi urmări imagini de la protestele fermierilor şi transportatorilor de la Vama Şiret şi Constanţa.
Mai mult, la Punctul de Trecere a Frontiere Siret au venit pietonal mai mulți ucrainieni care au intrat în țară. Mulți dintre ei se grăbeau spre aeroport, însă au trebuit să plece pe jos pentru că nu li s-a permis plecarea.
A venit inclusiv prefectul județului Suceava. La un moment dat a stat de vorbă cu protestatarii, le-a spus acestora că-i așteaptă la prefectură pentru a discuta revendicările lor. Însă cei mai mulți dintre oameni au spus că vor ca să blocheze întreg traficul și îl vor debloca numai dacă vor primi un răspuns favorabil la solicitările lor.
În clipa de față sunt circa 200 de utilaje și camioane în Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Așadar, situația este extrem de complicată și asta pentru că deocamdată traficul este blocat complet.
"Plecăm de aici în coloană. Tractoarele în faţă, camioanele în spate cu claxoane ca să ne facem auziţi şi văzuţi", spune un protestatar.
"Suntem aici pentru că ne vrem țara înapoi. Am ieșit aici pentru copiii noștri și pentru viitorul acestei țări. Este de datoria a fiecărui cetățean român, să ne facem datoria, să fim vizibili și să ne spunem ofurile", spune un alt protestatar.
"O să fim și mai mulți. Acum ne organizăm și vrem să ieșim toți agricultorii din Bihor ca să ne apărăm drepturile pentru că Ucraina ne distruge", spune un fermier.
"Avem camioane, avem asigurări, avem angajați de plătit. În ritmul acesta este faliment. Am doi copii mici acasă, mă gândesc la viitorul lor", mai spune un fermier.
Protestatarii au pornit în marş către Constanţa
Protestatele încep să prinsă amploare şi la Constanţa. În urmă cu câteva momente coloana de TIR-uri, dar şi de maşini mici de transport şi camioane au pornit către Constanţa, escortaţi de mai multe echipaje ale poliţiei şi jandarmeriei.
Protestatarii au anunţat că este un marş paşnic menit să le facă auzite solicitările în speranța că vor ajunge acolo unde trebuie pentru a fi soluționate cât mai repede.
O altă problemă a protestatarilor este tranzitul blocat în Constanţa care, spun ei, a fost sufocat de transporturile de cereale din Ucraina. Potrivit acestora, autorităţile le cer o nouă taxă de 4.500 de lei pe an, pe care o consideră absurdă şi nu vor să o achite.