Aproape 800 de angajați ai TMK Reșița nu și-au primit salariile din data de 15 matie, asta după ce conturile societății, cu capital rusesc, au fost blocate. Aceasta este prima dată când oamenii trec prin așa ceva de 17 ani de când combinatul a fost cumpărat de rușii de la TMK.
Salariații de la TMK Reșița, care-și câștigă resursele necesare existenței din această întreprindere, nu sunt vinovați nici pentru alegerea clientului în momentul privatizării și nici pentru declanșarea războiului din Ucraina.
Siderurgiștii de la TMK Reşiţa, victime colaterale ale războiului din Ucraina
Ei au de plătit rate la bănci, au de plătit facturi la utilități și întreținere și pentru ei, salariul de la combinat este sigura sursă de venit.
La această dată, siderurgiștii de la TMK Reșița sunt ultimii meseriași calificați în siderurgie. Dacă lucrurile nu se vor rezolva, cei mai tineri dintre angajați vor fi nevoiți să plece din țară fiindcă din păcate, la Reșița, industria siderurgică și în general industria grea, este pe cale de dispariție. În anul 1989, Combinatul Siderurgic din Reșița avea peste 16.000 de angajați, iar acum mai are în jur de 800.
Sindicatul din combinat și angajații nu contestă sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, dar consideră că reșițenii sunt victime colaterale ale războiului ruso-ucrainean.
Instrumentele economice ce sunt folosite împotriva acestui război nedrept riscă să afecteze într-o măsură mai mare pe cei nevinovați de izbucnirea lui: angajații din România ai TMK Artrom, adică aproape 3000 de oameni din Reșița și Slatina.
Dacă nu îşi vor primi banii, oamenii vor protesta în faţa Guvernului
Azi și mâine siderurgiștii vor protesta la poarta combinatului, iar de luni, se vor muta în fața Prefecturii, după care, dacă nu-și vor primni salariile, vor pleca la București și vor protesta în fața Guvernului.
În acest moment, angajații TMK funcționează în regim de 75%, pentru mentenanța sectoarelor de activitate. Președintele Sindicatului Vatra, Iosif Ciuciuc, a anunțat că în urma discuțiilor purtate cu directorul executiv al societății TMK de la Reșița, Romulus Ioan, procesul de producție al combinatului va fi reluat începând de luni, 28 martie, de la ora 19.
Combinatul TMK se află în această situație ca urmare a sancțiunilor impuse de statele UE, Federației Ruse.
Conducerea TMK, până mai ieri aparținând de Rusia, a fost cedată, iar sindicatele din TMK au solicitat sprijinul Executivului României pentru continuarea activității