Antena 3 CNN Actualitate Protest în fața Guvernului, anunțat de BNS. Sindicaliştii cer o reformă fiscală urgentă

Protest în fața Guvernului, anunțat de BNS. Sindicaliştii cer o reformă fiscală urgentă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:56 12 Mai 2024 Modificat la 09:58 12 Mai 2024

Blocul Naţional Sindical organizează luni, alături de cele 29 de federaţii afiliate, un miting în faţa Guvernului României, sub sloganul "Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!" 

Protestul va fi urmat de un marş către Ministerul Economiei, Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor deoarece angajaţii sunt nemulțumiți de taxele foarte mari pe salarii. 

"În contextul protestului pe care îl vom organiza luni, 13 mai 2024, în faţa Guvernului României, sub sloganul 'Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!'. Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra sistemului fiscal din România a cărui situaţie este alarmantă şi necesită o atenţie imediată", susţin sindicaliştii.

Potrivit unui comunicat al BNS, în 2023, ponderea veniturilor fiscale în PIB a fost de doar 27,1%, mult sub media Uniunii Europene care a fost în aceeaşi perioada 40,4%. În opinia liderilor sindicali, situaţia se datorează pe de o parte unei aşezări deficitare a sistemului fiscal şi, pe de altă parte, evaziunii fiscale cronicizate.

"Astăzi, România are una din cele mai reduse rate de fiscalizare a averilor şi a capitalurilor din Europa! Din impozitul pe venit şi din impozitul pe profit, România adună azi ca venituri fiscale doar 4,7% din PIB. Media europeană este de aproape 3 ori mai mare - 13,3%!

România impozitează profitul cu o rată de 16%, una din cele mai reduse din Europa. Doar Ungaria şi Irlanda au o cotă mai mică", precizează BNS.

Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă

Sindicaliştii susţin că dividendele, dobânzile, dar şi redevenţele au şi ele un tratament preferenţial, fiind printre cele mai reduse din Europa.

"Ţara noastră îşi construieşte veniturile bugetare pe impozite pe bunuri şi servicii (în special TVA) şi pe contribuţii sociale (plătite aproape integral de salariaţi). Cele 2 categorii asigura 76% din totalul veniturilor fiscale ale bugetului general consolidat! Indiferent de nivelul veniturilor obţinute sau de nivelul bunăstării, România taxează la fel.

Este unul din foarte puţinele state membre ale Uniunii Europene care are aceeaşi rată efectivă de impunere, atât pentru venituri din muncă egale cu salariul mediu, cât şi pentru venituri de două ori mai mari decât salariul mediu", se spune în comunicat.

Sindicaliştii atrag atenţia că sistemul fiscal din România este în acest moment unul al excepţiilor de la regulă.
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole