"În niciuncaz nu ne relaxăm de tot şi cred că, în momentul de faţă, responsabilitatea este mult mai mare decât înainte, pentru că, atunci când luăm personal decizii, noi trebuie să ne gândim atât la noi, cât şi la cei din jurul nostru", a sfătuit medicul Valeriu Gheorghiţă, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
E vorba de măsuri de protecţie atât la nivel individual, cât şi colectiv. Este vorba de distanţarea fizică, e important să menţinem o igienă cât se poate de bună a mâinii şi să evităm contactul mâinilor noastre cu faţa.
"Un lucru care trebuie să ne intre în obişnuinţă este masca de protecţie, simplă pe care trebuie să o avem în permanenţă cu noi şi să o purtăm când se impune: în spaţii publice închise, zone cu multe persoane şi în mijloacele de transport în comun", mai spune medicul.
În cazul persoanelor care locuiesc cu vârstnici şi merg la lucru, pentru că nu pot munci de acasă, este foarte important să aibă grijă de igienă.
În afara sfaturilor amintite mai sus, medicul mai recomandă şi comunicarea on-line acolo în cazul documentelor, acolo unde este posibil, precum şi semnătura electronică. Totul, pentru a evita să mai atingem hârtii sau obiecte pe care pun mâna şi alte persoane.
"Revenind acasă, trebie să ne facem un ritual cu care să ne obişnuim, acela de a ne lăsa hainele cu care am fost plecaţi la aerisit, undeva pe balcon, separat de celelalte haine. Să ne spălăm bine pe mâini cu apă şi săpun, să facem o igienizare a feţei şi apoi să luăm contact cu cei din familie.
E bine să reducem contactul şi în zonele comune cu cei cu care locuim, cum ar fi bucătăria, livingul, dacă se poate să dormim în paturi separate şi să fim atenţi la igiena în locuinţă, mai ales să aerisim", a recomandat doctorul Valeriu Gheorghiţă.
Sfat de sănătate. Cum ne protejăm familia după starea de urgenţă