Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să-ți protejezi casa de incendii: 5 reguli de aur

Cum să-ți protejezi casa de incendii: 5 reguli de aur

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:02 16 Mai 2022 Modificat la 17:02 16 Mai 2022

 Sistemele de încălzire necorespunzătoare, aparatele electrocasnice defecte, improvizațiile sau scurgerile de produse inflamabile, astfel de lucruri pot conduce cu ușurință la o adevărată tragedie. Cauzele declanșării incendiilor sunt numeroase, iar impactul focului cu adevărat devastator, de aceea trebuie să iei în calcul cele mai bune soluții pentru protejarea casei. Iată câteva reguli de aur:

Folosește senzori de gaz

Scurgerile de gaze reprezintă o problemă îngrijorătoare și pot cauza daune majore locuinței tale. Fisurarea unei țevi sau o instalație racordată greșit sunt dificil de identificat fără senzori de gaz. Din acest motiv este recomandat să instalezi astfel de sisteme în bucătărie și în alte camere prin care trec țevile de gaz. În momentul în care este detectată o scurgere, senzorii pot emite semnale acustice sau luminoase și închid instant alimentarea cu gaze.

Montează uși cu protecție la incendiu

Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți să-ți menții casa în siguranță este să montezi tâmplărie specială. La Usiantifoc.ro găsești uși care rezistă la foc 90 de minute, dar și alte tipuri de uși care împiedică extinderea flăcărilor dintr-o parte în alta. Utilitatea acestor elemente este de necontestat, mai ales că țin la distanță și căldura, fumul și gazele toxice emanate în incendiu și oferă timpul necesar pentru evacuarea în siguranță a persoanelor sau chiar a bunurilor de valoare.

Instalează detectoare de fum

Senzorii special concepuți pentru detectarea fumului ar trebuie să se găsească în orice locuință, deoarece au capacitatea să prevină declanșarea unui incendiu. Pretutindeni există materiale combustibile ce pot crea un proces de ardere autoîntreținută. Atunci când identifică fumul, senzorii pot transmite un semnal audio sau luminos, iar alarma poate fi direcționată către un panou de comandă sau direct pe telefonul mobil. Așadar, chiar și de la distanță, proprietarul poate să limiteze riscurile referitoare la declanșarea sau extinderea unui incendiu.

Verifică aparatele și instalațiile electrice

Dacă obișnuiești să conectezi prea multe ștechere la o singură priză, suprasolicitarea acesteia poate conduce la un scurtcircuit. De asemenea, folosirea necorespunzătoare a anumitor dispozitive de încălzire sau aparatele electrice poate genera probleme și pagube însemnate. Monitorizarea periodică a instalațiilor electrice te poate ajuta să eviți un adevărat dezastru. Așadar, ai grijă să plasezi și să utilizezi corect orice echipament electric, să ții dispozitivele la distanță de materialele ușor inflamabile, să înlocuiești imediat produsele deteriorate și să păstrezi circuitele de alimentare împământate în mod corect.

Cumpără-ți stingătoare de incendiu

Achiziționează cel puțin un stingător de incendiu pentru casa ta și gândește-te să-l amplasezi într-un loc accesibil, astfel încât să poți ajunge cu ușurință la el în cazul unui incendiu. Extinctoarele sunt deosebit de utile pentru stingerea focului și pentru ca situația să nu scape de sub control. Spre exemplu, dacă se întâmplă un accident în bucătărie, poți folosi rapid un stingător ca flăcările să nu se propage și către alte părți ale imobilului. Ai în vedere plasarea dispozitivului chiar la intrarea în locuință și asigură-te că fiecare membru al familiei știe cum să folosească extinctorul.

Dacă îți dorești să pleci fără teamă de acasă și să știi că ești mereu în siguranță, ia în considerare aceste sfaturi. Consecințele devastatoare ale unui incendiu pot fi evitate doar prin folosirea unor elemente corespunzătoare și prin respectarea practicilor de siguranță împotriva focului.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole