Afacerea cu bani falși a fost coordonată din Bihor de o tânără în vârstă de de 27 de ani și de soțul ei, de 43 de ani. Surse din anchetă spun că cei care cumpărau acele bancnote știau despre ce este vorba.
Afacerea a scăpat din control după ce o prostituată a anunțat la poliție că unul dintre clienții săi a plătit-o cu bani falși.
Captură de peste 200.000 de euro. Cum au intrat polițiștii pe fir
Clientul prostituatei a spus de unde avea banii falşi și de aici anchetatorii au ajuns la sursa.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au destructurat o grupare care se ocupa de falsificarea banilor, la percheziţiile făcute la domiciliile suspecţilor, în nouă judeţe, fiind descoperite bancnote contrafăcute reprezentând peste 220.000 de euro, bani falşi în alte valute, inclusiv dolari şi forinţi, dar şi instrumente folosite la falsificarea banilor.
Din probatoriul administrat, a rezultat că o parte din membrii grupării s-ar fi ocupat de activitatea de contrafacere a bancnotelor, deţinând în acest sens mai multe instrumente necesare realizării acestei activităţi. Ulterior, pachetele cu bani ar fi fost expediate prin intermediul unei societăţi de coletărie către alţi membrii ai grupării, de pe teritoriul României, aceştia ocupându-se de punerea lor în circulaţie, transmite, marţi, Poliţia Română.
Bancnotele false erau vândute cu o cincime din prețul lor real
Luni, poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate Ploieşti, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, au făcut 17 percheziţii domiciliare în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Prahova, Timiş şi Vâlcea.
"În urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate obiecte ce ar fi fost utilizate la contrafacerea bancnotelor, respectiv două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere şi următoarele bancnote contrafăcute: 222.360 de euro în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro, 540 de USD în bancnote de 20 de USD, 1.650 de lei în bancnote de 50 şi 100 de lei, 1.161.000 de forinţi în bancnote de 10.000 şi 20.000 de forinţi.
De asemenea, au mai fost ridicate 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie şi o armă neletală deţinută ilegal", precizează autorităţile judiciare.