Antena 3 CNN Actualitate Planul de la Cotroceni. Scandal în vârful PNL, cu câteva ore înainte de consultări

Planul de la Cotroceni. Scandal în vârful PNL, cu câteva ore înainte de consultări

Radu Tiliță
2 minute de citit Publicat la 10:30 22 Dec 2020 Modificat la 10:30 22 Dec 2020

Liderii liberali din țară spun că liderul Ludovic Orban nu s-ar fi consultat cu ei atunci când a ales să cedeze anumite ministere către USR și PLUS. Totodată, aceștia îi cer lui Ludovic Orban să pună oameni apropiați în ministerele cheie. 

Pe surse, Ministerul Apărării ar urma să fie condus de Nicolae Ciucă, Ministerul de Externe de Bogdan Aurescu, Educația ar trebui să fie condusă de Sorin Câmpeanu, iar Ministerul de Finanțe ar fi în mâinile lui Marcel Boloș. Ministerul de Interne ar urma să fie primit de Lucian Bode, iar Virgil Popescu ar merge la Energie, după ce Emil Dumitru ar trebui să primească Ministerul Agriculturii. 

Un nume nou pe lista propunerilor este Marilen Pirtea, care ar urmea să primească Ministerul Culturii, iar Robert Sighiartău ar urma să primească Ministerul Muncii. 

Rămâne de văzut dacă aceste nume vor rămâne pe lista preferințelor lui Ludovic Orban și în orele următoare. 

Ludovic Orban, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor la 2 noaptea, după o şedinţă marcată de scandaluri, care a durat 14 ore

Liderul PNL Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în urma unui vot care a început marţi, după ora 1 dimineaţa şi s-a terminat în aproximativ trei sferturi de oră. Rezultatul votului a fost anunţat după ora 2.

Orban a avut un singur contra-candidat: deputatul PSD Alfred Simonis, care şi-a anunţat în ultimul moment candidatura şi i-a oferit, astfel, liderului liberal oportunitatea de a nu concura singur pe un loc gata negociat în coaliţia de guvernare proaspăt formată.

Pentru Ludovic Orban au votat 179 de deputaţi iar pentru Simonis, 110 deputaţi.

Pentru a putea alege preşedintele, deputaţii au votat prelungirea programului de lucru. PSD a cerut şi a obţinut să se voteze şi celelalte locuri în Biroul Permanent al Camerei. Acestea au fost anterior negociate între partidele parlamentare, în funcţie de numărul de mandate obţinut de fiecare formaţiune.

Pe cine au trimis partidele în Biroul Permanent

Partidul Social Democrat i-a nominalizat pentru funcţiile de vicepreşedinte pe Marius Budăi şi pe Alexandru Rafila, pentru funcţia de secretar pe Daniel Suciu, iar pentru cea de chestor pe Alexandra Presură.

Partidul Naţional Liberal l-a desemnat pentru funcţia de vicepreşedinte pe Laurenţiu Leoreanu, pentru cea de secretar pe Cristian Buican, iar pentru funcţia de chestor pe George Tuţă.

Alianţa USR PLUS a nominalizat-o pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor pe Cristina Prună, iar pentru cea de secretar pe Oana Murariu.

AUR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Antonio Andruşceac iar UDMR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Seres Denes în timp ce grupul minorităţilor naţionale l-a propus pentru funcţia de secretar pe Ovidiu Ganţ.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole