Antena 3 CNN Actualitate Inedit Un sistem construit de Google îi toarnă la Fisc pe proprietarii cu piscină în curte care n-au informat autoritățile, în Franța

Un sistem construit de Google îi toarnă la Fisc pe proprietarii cu piscină în curte care n-au informat autoritățile, în Franța

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 13:29 30 Aug 2022 Modificat la 13:30 30 Aug 2022

Proprietarii s-au ales cu amenzi cumulate în valoare de circa 10 milioane de dolari, notează The Guardian.

Sistemul informatic utilizat de Fiscul francez a fost dezvoltat de Google și Capgemini.

Acesta depistează piscinele în imagini aeriene și verifică dacă bazinele figurează în bazele de date cu înregistrări funciare.

Lansat cu titlu experimental în urmă cu un an în nouă departamente din Franța, mecanismul a scos "la suprafață" 20.356 de piscine.

Sistemul urmează să fie implementat la nivel național în Franța

După acest "succes", sistemul urmează să fie implementat în toată țara, potrivit autorităților fiscale.

Legislația franceză impune ca modificările aduse unei proprietăți, inclusiv prin construcția unei piscine, să fie declarate la autoritatea fiscală în termen de 90 de zile de la finalizare.

Întrucât impozitele pe proprietate sunt calculate în funcție de valoarea de închiriere a construcției, o îmbunătățire de tipul unui bazin de înot privat înseamnă o creștere a taxelor.

Publicația citată menționează că o piscină cu suprafața de 30 de metri pătrați înseamnă o creștere a taxelor pe proprietate cu aproximativ 200 de euro pe an.

Fiscul francez vrea să folosească AI pentru verandele și anexele nedeclarate

Fiscul francez nu vrea să se limiteze la piscine și transmite că intenționează să folosească sistemul informatic pentru a depista anexele, extensiile și verandele nedeclarate.

Există însă suspiciuni cu privire la capacitatea Inteligenței Artificiale implicate în acest proces de a interpreta corect datele.

"Trebuie să ne asigurăm că programul poate găsi clădiri cu o amprentă mare, și nu cotețul câinelui sau locul de joacă pentru copii", a declarat Antoine Magnant, directorul general adjunct al Finanțelor publice din Franța.

În aprilie anul curent, s-a spus că sistemul Google-Capgemini are o marjă de eroare de 30% și că are tendința de a confunda panourile solare cu piscinele, fiind, pe de altă parte, incapabil să semnaleze extensiile construcțiilor ascunse de copaci sau aflate în umbra clădirii principale.

Se estimează că în Franța exisă circa 3,2 milioane de piscine private, facilități care s-au multiplicat exploziv chiar și înainte de pandemia de COVID declanșată la începutul anului 2020.

Se estimează că taxarea piscinelor nedeclarate va alimenta bugetul francez cu circa 40 milioane de euro în 2023.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole