Antena 3 CNN Actualitate Inedit Proporțiile de aur pentru cafeaua perfectă. Nu ai cum să dai greș, indiferent dacă o faci la ibric sau la filtru

Proporțiile de aur pentru cafeaua perfectă. Nu ai cum să dai greș, indiferent dacă o faci la ibric sau la filtru

Alexandra Dima
2 minute de citit Publicat la 04:00 26 Feb 2024 Modificat la 04:00 26 Feb 2024

Da, există un raport între cantitatea de cafea și apă recomandat pentru a obține o ceașcă perfect echilibrată de cafea. Acest raport este în general de aproximativ 1:15 până la 1:18, adică o parte de cafea la 15-18 părți de apă.

Cu toate acestea, gusturile personale pot varia, iar unii preferă o cafea mai concentrată sau mai diluată. Pentru a obține o cafea mai puternică, puteți folosi un raport de cafea la apă mai mic, cum ar fi 1:12. În schimb, pentru o cafea mai slabă, puteți folosi un raport mai mare, cum ar fi 1:20 sau chiar 1:25.

În plus, temperatura apei, metoda de preparare și durata de extracție sunt și ele factori importanți care influențează gustul final al cafelei. Experimentând cu aceste variabile, puteți găsi combinația perfectă care se potrivește gusturilor dumneavoastră individuale.

Raportul de început: 2 linguri la 220 ml apă

Este important să ajustăm proporțiile pentru a obține gustul dorit, iar ghidul de 2 linguri de cafea măcinată pentru fiecare ceașcă de 220 ml de apă este util pentru a începe.

De acolo, fiecare poate ajusta în funcție de preferințe personale, fie că este vorba de un gust mai intens sau mai temperat. Flexibilitatea în prepararea cafelei ne permite să explorăm și să descoperim combinații care ne satisfac pe deplin papilele gustative.

Dacă vi se pare că raportul este prea puternic, puteți opta pentru doar o lingură și jumătate de cafea măcinată la fiecare ceașcă.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont și de cum este prăjită cafeaua. O cafea măcinată cu o prăjire ușoară necesită mai multă apă pentru a-și extrage aroma decât o cafea cu o prăjire intensă. Acest lucru va scoate în evidență notele dulci ale acestei cafele, ceea ce va face ca ceașca să fie mai bună, arată Tasting Table care recomandă să optați pentru o măcinare medie dacă o preparați la ibric.

Reguli de aur pentru cafeaua la filtru

Dacă cafeaua pe care o faci la filtru este prea amară sau prea slabă, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a ajusta gustul:

  1. Măcinarea cafelei: Ajustează măcinarea cafelei în funcție de gusturile tale. Dacă cafeaua ta este prea amară, încearcă să folosești o măcinătură mai groasă pentru a reduce timpul de extracție. Dacă este prea slabă, încearcă o măcinătură mai fină pentru a permite o extracție mai completă a cafelei.

  2. Cantitatea de cafea: Dacă cafeaua este prea amară, redu cantitatea de cafea folosită. Dacă este prea slabă, crește cantitatea de cafea. Fiecare ajustare a cantității poate influența gustul final al cafelei.

  3. Temperatura apei: Asigură-te că temperatura apei este potrivită. Pentru cafeaua la filtru, temperatura ideală a apei este în jur de 90-96 grade Celsius.

  4. Timpul de extracție: Dacă cafeaua este prea amară, scurtează timpul de preparare. Dacă este prea slabă, prelungește timpul de extracție, dar fără a depăși limita de 4-5 minute pentru a evita supra-extracția și gustul amar.

  5. Calitatea cafelei: Uneori, calitatea cafelei în sine poate afecta gustul final. Experimentează cu diferite sortimente de cafea pentru a găsi cel care se potrivește cel mai bine gusturilor tale.

  6. Apă filtrată: Folosește apă filtrată sau îmbuteliată de înaltă calitate pentru a evita influența gustului apei de la robinet asupra cafelei tale.

Prin ajustarea acestor factori, poți obține o cafea perfect adaptată preferințelor tale gustative.

Proporţiile pentru cafeaua la filtru? Potrivit NBC News, pentru cafetierele tradiționale, 20 de grame la 10 uncii de apă reprezintă ecuația delicioasă a cafelei.

Pare complicat de calculat, dar e mai simplu dacă aveți în vedere că 20 de grame reprezintă aproximativ patru lingurițe, iar 10 uncii reprezintă o cană de cafea de dimensiuni standard.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole