În Estonia, etnicii ruşi caută antene cu care să prindă posturile de propagandă ale Kremlinului. La debutul războiului, autorităţile estone au blocat presa din Rusia, o decizie căreia foarte mulţi i s-au opus însă.
Antenele TV, care îi ajută pe vorbitorii de limbă rusă să capteze cu uşurinţă programele ţării vecine, au devenit dintr-odată foarte căutate aici. În estul Estoniei, vasta pădure de mesteceni şi câmpiile întinse, presărate cu fabrici şi blocuri de apartamente din beton îţi pot lăsa impresia că te afli în Rusia.
Majoritate celor de aici sunt etnici ruşi. Multe indicatoare sunt în rusă. Iar Rusia însăşi se întinde dincolo de acest râu.
În oraşul de graniţă Narva, mai mult de 86% din populaţie vorbeşte rusa. Până şi de partea aceasta a râului, etnici vorbitori de limbă rusă constituie o mare parte a populaţiei estone. Una dintre multele moşteniri durabile ale erei sovietice. Mulţi dintre batrânii de aici nu vorbesc limba estonă bine. Iar în absenţa presei în limba rusă în Estonia, presa de stat din Rusia a venit să umple golul, punând la dispoziţia publicului o doză constantă de propagandă a Kremlinului.
Cel puţin aşa s-a întâmplat până la începerea războiului, când Estonia a blocat multe instituţii de presă şi posturi TV din Rusia, o decizie controversată însă.
Antenele, care îi ajută pe vorbitorii de limbă rusă să capteze cu uşurinţă programele TV ale ţării vecine, au devenit brusc foarte căutate. Alţii le urmăresc online prin vpn-uri. Ilia Federov şi tatăl lui, Oleg, au instalat în casa lor, aflată chiar de partea cealaltă a râului ce separă cele două ţări, un sistem încă şi mai bun.
Unul dintre televizoare este conectat la un satelit rus, iar celălalt la o antenă, amândouă captând astfel toate programele din Rusia, deşi pe unele ar prefera să nu le vadă.
”Practic dispunem de grila integrală de programe, care rulează şi în casele ruşilor.Mă pot uita maximum 10-15 secunde, pentru că nivelul de agresiune, paranoia şi minciună, minciună flagrantă, este prea mare”, au povestit ei.
ETV+ a fost lansat în 2015 pentru a le acorda etnicilor ruşi din Estonia accesul la informaţii de încredere despre propria lor ţară, dar şi despre lume.
”Nu avem propagandă. Putem da ştiri despre ministere sau preşedinţi corupţi de la noi, despre politică. Mulţi jurnalişti ruşi nu au voie să facă asta”, a declarat o jurnalistă.
Vineri, postul a transmis despre scufundarea navei-amiral a Rusiei, crucişătorul "Moscova", redând atât versiunea ucrainenilor, cum că vasul a fost scufundat de ei, dar şi versiunea mai blândă a ruşilor, aceea că un incendiu a provocat totul.