Antena 3 CNN Externe „Proiectul 425” al Coreei de Sud. Primul satelit de spionaj este operațional și va supraveghea Coreea de Nord

„Proiectul 425” al Coreei de Sud. Primul satelit de spionaj este operațional și va supraveghea Coreea de Nord

de Andreea Ştefan    |   

Primul satelit militar de observație al Coreei de Sud va începe misiunea de supraveghere a Coreei de Nord, după ce a trecut printr-o serie de teste, a anunțat miercuri, 14 august, agenția sud-coreeană responsabilă cu armamentul, potrivit Korea JoongAng Daily.

Autoritățile militare se așteaptă ca satelitul să acționeze ca „ochi” al sistemului de atac preventiv Kill Chain al Coreei de Sud și să îmbunătățească semnificativ capacitățile de monitorizare ale țării.

Defense Acquisition Program Administration (DAPA) a declarat miercuri că satelitul militar de recunoaștere a obținut cu o zi înainte o evaluare a adecvării la luptă din partea Ministerului Apărării al țării și a finalizat dezvoltarea sistemului. Lansat de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California la 2 decembrie anul trecut, satelitul a trecut de atunci prin verificări inițiale, teste pe orbita spațială și evaluări operaționale.

Satelitul este primul dintre cei cinci planificați în cadrul unei scheme cu numele de cod „Proiectul 425”, care vizează desfășurarea unei constelații de patru sateliți echipați cu un radar cu deschidere sintetică (SAR) de înaltă performanță și unul cu capacități electro-optice/infraroșii (EO/IR).

Primul satelit, un model EO/IR, orbitează peninsula coreeană de două ori pe zi, la ore constante, pe o orbită sincronă cu soarele, la o altitudine de 400 de kilometri până la 600 de kilometri. Acesta scanează Coreea de Nord o dată în timpul zilei, folosind o cameră EO, și o dată noaptea, cu o cameră IR. Cu o rezoluție de aproximativ 30 de centimetri, acesta se numără printre cei mai buni sateliți cu rezoluție submetrică din lume, potrivit autorităților militare, fiind capabil să detecteze obiecte mai mici decât o foaie de ziar ca un singur punct.

„Rezoluția de clasă mondială permite analiza precisă a diferitelor ținte”, a explicat DAPA.

Armata a lansat al doilea satelit SAR în aprilie și intenționează să lanseze un al treilea satelit în a doua jumătate a anului. Odată ce întreaga gamă de patru sateliți SAR - mai puțin afectați de condițiile meteorologice datorită independenței lor față de lumina vizibilă - va fi operațională, supravegherea Coreei de Sud asupra Coreei de Nord va deveni și mai robustă.

„Descoperirile suspecte ale satelitului SAR pot fi confruntate cu cele ale satelitului EO/IR, oferind capacități complementare”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării.

Ca parte a unei continuări a Proiectului 425, armata intenționează să desfășoare cinci sau mai mulți sateliți medii și mari suplimentari și 30 de microsateliți înainte de începutul anilor 2030. Rețeaua extinsă va urmări să monitorizeze Coreea de Nord la intervale mai mici de 30 de minute.

Consolidarea acestei rețele de supraveghere este legată de lanțul Kill Chain, care este esențial pentru sistemul de apărare pe trei axe al guvernului actual, care pune accentul pe capacitatea de a ataca preventiv Coreea de Nord în caz de urgență. Satelitul de recunoaștere joacă un rol esențial în detectarea timpurie a amenințărilor crescânde reprezentate de capacitățile nucleare și de rachete ale Coreei de Nord. 

„Prin operarea complementară a sateliților militari de recunoaștere și a sistemelor de microsateliți, ne vom maximiza resursele independente de supraveghere și recunoaștere, asigurând o superioritate covârșitoare asupra sateliților nord-coreeni”, a declarat Jeong Gyu-heon, director general al programului de comandă spațială și C4I din cadrul DAPA. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile