Proiectul inedit prezintă istoria a opt sinagogi din Timișoara, Arad, Lugoj, Reșița și Caransebeș prin intermediul unei platforme digitale.
Cei care accesează site-ul povestilesinagogilor.com au parte de un tur virtual. Este vorba despre o imagine tridimensională care permite oricui ca, prin intermediul internetului, să devină un vizitator al acestor monumente.
"Prin această platformă, poţi să călătoreşti la sinagogi din diferite oraşe, poţi să mergi să le vezi la locurile respective, poţi să stai la discuţie cu preşedinţii unor comunităţi, sau sa asculți mărturiile unor oameni care nu mai există", Raluca Elena Doroftei, coordonator proiect.
Platforma bilingvă cuprinde, de asemenea, secțiuni pentru fiecare dintre sinagogi, cu articole, interviuri cu președinții comunităților evreiești din cele cinci orașe și povești relatate de membri ai comunităților despre obiceiurile și ritualurile evreiești.
"Dă o imagine asupra culturii, civilizației şi modului în care noi evreii am participat la formarea a statului modern român, aşa cum am putut. Aceste sinagogi si poveștile care sunt, transmit sentimentele şi iubirea faţă de România", a declarat Ivan Bloch, Președinte federația comunităților evreiești din Lugoj
Proiectul este susținut de Ordinul Arhitecților din România, cofiinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.