Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Educaţiei renunţă la proiectul cataloagelor electronice şi pierde finanţarea de 40 de milioane euro de la UE

Ministerul Educaţiei renunţă la proiectul cataloagelor electronice şi pierde finanţarea de 40 de milioane euro de la UE

Alexandra Cojoianu
2 minute de citit Publicat la 13:04 09 Dec 2022 Modificat la 13:04 09 Dec 2022

În documentul pe care-l puteți consulta în articol, finanțarea se încheie în acest an, pentru 2023 fiind prevăzute zero fonduri.

Instituția a avut la dispoziție peste 225 de milioane de lei, echivalentul a peste 40 de milioane de euro, încă din 2019, dar timp de trei ani nu a reușit nici măcar să scoată la licitație proiectul.

Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro.

Proiectul Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS – avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile.

Pe lista proiectelor cu finanțare europeată aflate în derulare, publicată de Ministerul Educației în martie 2021, acest proiect apărea cu următoarea descriere: „SIMS va oferi o imagine în timp real a problemelor din sistem, cum ar fi absenteismul și abandonul școlar”.

În comunicatul Ministerului Educației, de la data semnării, era precizat faptul că această platformă ar fi trebuit să gestioneze în anul 2023 “înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale“.

Fișa de buget din proiectul Legii Bugetului, Anexa 3, Ministerul Educației, pagina 27, arată că au fost cheltuite 37 de mii de lei, credite bugetare, în 2021 și în 2022, iar de anul viitor alocarea va fi zero.

Despre acest proiect fostul ministru Sorin Cîmpeanu spunea că incapacitatea Ministerului Educației de a-l scoate măcar la licitație „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”. În noiembrie 2021 Cîmpeanu declara următoarele: „Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu.

Între timp, în loc să dezvolte proiectul public gratuit pentru școli, pentru care fondurile europene ar fi asigurat resursele de finanțare, Ministerul Educației a lansat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic, înlocuind catalogul clasic, cu anumite obligații, aplicații cumpărate de multe ori din banii părinților, după cum Edupedu.ro a semnalat. Anul acesta 742 de școli folosesc catalog electronic, anunța pe 1 septembrie 2022 Ministerul Educației, într-un comunicat de presă. 

Catalogul electronic al Ministerului – proiectul SIMS – a fost anunțat și semnat pe 10 septembrie 2019 ca proiect finanțat din fonduri europene. Totul s-a făcut cu ceremonie publică la care au participat trei miniștri – cel interimar al Educației (Daniel Breaz), al Comunicațiilor (Alexandru Petrescu) și al Fondurilor Europene (Roxana Mînzatu).

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole