Antena 3 CNN High Tech Proiect de țară pentru combaterea știrilor false, lansat la Brașov. Adrian Năstase: „Ne comparăm de obicei cu anumite etape din trecut”

Proiect de țară pentru combaterea știrilor false, lansat la Brașov. Adrian Năstase: „Ne comparăm de obicei cu anumite etape din trecut”

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:16 23 Noi 2024 Modificat la 12:16 23 Noi 2024

Un nou proiect de ţară a luat naştere zilele acestea la Braşov în cadrul Summitului Rethink, dar de data aceasta nu s-a discutat despre un plan politic, ci despre unul axat pe corectitudinea informaţiei transmise către publicul larg. Într-o lume în care oricine poate posta orice în social media, fenomenul de tip fake news devine tot mai periculos.

Marile corporaţii care ar încerca să-şi creeze o imagine pozitivă prin intermediul diverselor reţele de informare, dar mai ales lipsa unui filtru serios aplicat pentru reţelele sociale, sunt doar câteva dintre elementele care pot conduce la neîncredere în rândul consumatorilor. 

„A devenit totul un business bazat pe eficienţă. Cu cât produci mai mult conţinut, cu atât câştigi mai mulţi bani. Nu contează dacă acel conţinut este sau nu real.”, a spus unul dintre speakeri, la Summitului Rethink.

Efectul s-a resimţit de-a lungul anilor în intenţia de cumpărare pentru că oamenii nu au mai ştiut dacă primesc reclame reale sau false, impresii care să ducă la vânzări masive.

„Trebuie să fim foarte atenţi la informaţiile care vin spre noi. Să încercăm să creştem o cultură a încrederii şi a adevărului şi asta nu e întotdeauna simplu. Ne punem toţi mintea la contribuţie despre cum să facem ca peste câţiva ani să facem din România să fie o ţară în care tinerii iubesc să trăiască şi diaspora doreşte să se întoarcă.”, spune antreprenorului Dragoș Atanasiu.

Timp de trei zile, peste 400 de oameni din administraţie, cultura, sport, ong-uri şi din zona de business, au încercat să creeze un plan pe termen lung în acest sens.

„Contribuţia noastră, a foştilor premieri care au venit pentru acest panel, este să arate ce putem învăţa din lecţiile trecutului pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor. Ne comparăm de obicei cu anumite etape din trecut, uneori rezultatele sunt bune, dar de fiecare dată ne aşteptăm la şi mai mult.”, a declarat fostul premier Adrian Năstase.

„Oamenii pe bună dreptate sunt dezorientaţi. Telespectatorii dumneavoastră, copiii noştri. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu putem funcţiona într-o societate armonioasă bazându-se pe ficţiune, sentimente, frică şi pe monetizarea unor insticte primare.”, spune antreprenorul Dragoș Stanca.

În cadrul evenimentului, participanţii au avut ocazia să iI cunoasca si sa discute cu Felix Pătrăşcanu, Theodor Stolojan sau city managerul Municipiului Oradea, Mihai Jurca. 

Pe tot parcursul conferinţelor, temele aduse în discuţie au fost printre altele, provocările României, extremismul şi transformarea societăţii în urma apariţiei inteligenţei artificiale. 

Citește mai multe din High Tech
» Citește mai multe din High Tech
TOP articole