Antena 3 CNN Actualitate Cel mai așteptat proiect de lege legat de asigurarea RCA, ''desființat'' de companiile de asigurare

Cel mai așteptat proiect de lege legat de asigurarea RCA, ''desființat'' de companiile de asigurare

2 minute de citit Publicat la 17:59 18 Ian 2016 Modificat la 17:59 18 Ian 2016
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) nu considera ca este fezabil proiectul de lege initiat de deputatul independent Daniel Oajdea, potrivit caruia soferii care nu sunt vinovati de accident ar putea sa primeasca banii direct de la asiguratori.

Politicianul considera ca, daca va fi adoptat, atunci masura va corecta partial piata asigurarilor auto obligatorii din Romania, scrie Ziare.com.

"Concret, propun modificarea Legii 136/1995 a asigurarilor si reasigurarilor, astfel incat asiguratorul sa deconteze direct titularului politei eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci cand autovehiculul sau nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asiguratii vor beneficia de o protectie reala si sunt motivati sa incheie polite RCA obligatorii la firme care dau dovada de bonitate si seriozitate", a declarat deputatul saptamana trecuta.

Oajdea a explicat ca prin aceasta modificare legislativa se evita situatiile dificile, in care in cazul unui accident sunt implicate persoane care au masini inmatriculate in alte tari sau sunt asigurate la societati rau-platnice.

In replica, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca sistemul compensarii sau decontarii directe nu reprezinta o optiune fezabila, care sa imbunatateasca sustenabil functionarea RCA pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate.

"Consideram ca aceasta propunere contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si, in consecinta, ale asigurarii de raspundere civila. Raspunderea civila este angajata fata de o terta persoana pagubita, iar instrumentul asociat (asigurarea de raspundere civila) este definit in consecinta in Codul Civil, Art. 2.223.

Practic, beneficiarul unei asigurari de raspundere civila este intotdeauna tertul pagubit, asiguratul putand incasa despagubirea doar daca face dovada ca a despagubit persoana prejudiciata. Dar si in acest caz este vorba de restituirea unei despagubiri platite ca urmare a unui prejudiciu suferit de terta persoana si nu de catre asigurat. Asigurarea obligatorie RCA este finalmente o asigurare de raspundere civila", se arata intr-un comunicat al UNSAR remis Ziare.com.


Sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului), arata sursa citata.

"Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc riguros despagubirile. Acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile", potrivit UNSAR.

De asemenea, masura va conduce la deschiderea unui numar mare de dosare de dauna, iar acest lucru va dauna asiguratorilor cinstiti, arata sursa citata, pentru ca li se va strica imaginea.

UNSAR considera ca este necesar ca jucatorii care nu respecta regulile in ceea ce priveste obligatiile de despagubire sa suporte consecintele, prin "conformarea cu sanctiunile aplicate de catre autoritatea de reglementare in baza legislatiei existente in domeniu".

"Fara a fi mentionate in mod clar si functional criteriile de implementare pentru acest mecanism al decontarii directe, dezechilibrul financiar deja existent pe piata asigurarilor se va agrava, el fiind amplificat si de regresele cauzate de companiile falimentare sau in dificultate, ce pun presiune suplimentara asupra restului societatilor active in segmentul RCA", incheie UNSAR.

Etichete: RCA
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole