Antena 3 CNN Actualitate Proiectul de lege care vizează garantarea dreptului la avort, adoptat de deputații din Comisia pentru drepturile omului | Condițiile în care procedura ar putea fi realizată gratuit

Proiectul de lege care vizează garantarea dreptului la avort, adoptat de deputații din Comisia pentru drepturile omului | Condițiile în care procedura ar putea fi realizată gratuit

Deputații din Comisia pentru drepturile omului au adoptat, cu majoritate de voturi, un raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează garantarea dreptului la întreruperea de sarcină. Inițiatorii proiectului vor ca procedura să fie realizată în mod gratuit de cel puțin un spital din fiecare județ.

de Georgiana Adam    |   

În cursul zilei de marți, proiectul de lege care vizează garantarea dreptului la întreruperea de sarcină a fost adoptat de deputații din Comisia pentru drepturile omului.

Pe lângă garantarea dreptului ca orice femeie să poată să întrerupă sarcina în spitalele de stat, dar şi în spitalele private din România, proiectul prevede și alte drepturi.

Mai exact, inițiatorii acestui proiect de lege vor înființarea unei platforme online, acolo unde pot fi regăsite informații cu privire la metodele contraceptive.

Mai mult decât atât, proiectul ar obliga cel puţin un spital din fiecare judeţ să facă gratuit procedura.

Concret, inițiatorii vor ca avortul să fie realizat în mod gratuit de cel puțin un spital din fiecare județ, în cazul în care persoana care solicită întreruperea de sarcină nu a împlinit încă vârsta de 18 ani sau dacă sarcina a apărut în urma unui viol.

”Ne dorim să reducem rata de refuz a întreruperilor de sarcină la cerere în spitalele de stat, având în vedere și discrepanța semnificativă de costuri. Fără o asemenea prevedere, femeile vulnerabile, cu venituri mici, nu își pot permite procedura medicală în sistemul privat și li se interzice, indirect, dreptul la avort.

Respectăm dreptul la conștiință și religie a cadrelor medicale însă acesta trebuie să coexiste cu garantarea accesului la această procedură medicală și respectarea drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor din România.

Suntem totodată conștienți de grava lipsă de educare și informare în ceea ce privește o multitudine de probleme ce țin de sănătatea reproductivă a femeilor, fapt pentru care am propus o platformă de sănătate publică pentru femei, aceasta fiind o măsură pe care ne dorim să creăm și mecanisme de finanțare la nivel european”, a declarat deputata Oana Cambera, notează Euractiv.ro.

Subiecte în articol: proiect de lege drept avort
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile