Programul „UE pentru sănătate” va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere privind sănătatea și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei viitoare Uniuni Europene a sănătății puternice.
Programul „UE pentru sănătate” își propune:
• să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
• să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
• să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
• să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.
„De astăzi, începem să trasăm un nou curs pentru politica UE în domeniul sănătății. Intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice.
Acest buget fără precedent, în valoare de 5,1 miliarde EUR, ne va permite să realizăm investiții specifice pentru a ne îmbunătăți pregătirea pentru situații de criză și pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile. Este ceea ce așteaptă în mod legitim cetățenii noștri de la o Uniune Europeană a Sănătății.”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.