Antena 3 CNN Actualitate Social Programul „Rabla pentru tractoare”. Câți bani primesc fermierii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Programul „Rabla pentru tractoare”. Câți bani primesc fermierii și ce condiții trebuie să îndeplinească

de Bianca Chirilă    |   

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat joi că va fi lansat programul „Rabla pentru tractoare”, iar bugetul alocat este de 500 de milioane de lei.

Mircea Fechet a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acest program îşi propune să îi sprijine pe producătorii agricoli.

„E vorba de un program pilot, pentru că nu am mai finanţat până astăzi tractoare sau maşini agricole autopropulsate, însă ne propunem prin acest program să sprijinim producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole aferente noi şi bineînţeles mai puţin poluante. Spre deosebire de panourile fotovoltaice pe care le importăm din pieţele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de astfel de tractoare sau utilaje agricole şi sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România”, a afirmat Mircea Fechet.

Bugetul alocat pentru acest program este de 500 de milioane de lei

Ministrul Mediului a menţionat că bugetul alocat pentru acest program este de 500 de milioane de lei.

„Bugetul pe care l-am alocat acestui program de înnoire a parcului naţional de tractoare este de 500 milioane de lei. Vorbim de o schemă de ajutor de stat în baza căreia se poate achiziţiona un tractor de până la 55.000 de euro cu TVA inclus. Discutăm de tractoare de dimensiuni, de capacităţi mai mici. Conform schemei de ajutor de stat intensitatea sprijinului este între 65% şi 80%. Cu alte cuvinte dacă discutăm despre tineri fermieri, adică fermieri care au până la 40 de ani, putem să decontăm 80% din valoarea tractorului, dacă discutăm de alte categorii, putem finanţa maxim 65% . Condiţia este ca fermierul respectiv să deţină atestat de producător şi sperăm noi ca şi acest program să fie unul de succes care să fie repetat şi să dobândească tradiţie de la un an la altul pentru că până astăzi această categorie de fermieri şi această categorie de utilaje agricole nu a mai fost finanţată în acest sens”, a mai declarat ministrul Mediului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile