Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Speranţă pentru cuplurile din România care se luptă cu infertilitatea | Cum se pot deconta procedurile de fertilizare in vitro

Speranţă pentru cuplurile din România care se luptă cu infertilitatea | Cum se pot deconta procedurile de fertilizare in vitro

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:08 30 Noi 2022 Modificat la 22:08 30 Noi 2022

România se confruntă cu un declin demografic fără precedent, iar infertilitatea afectează unul din cinci cupluri din țara noastră.

Violeta este învățătoare și visează de aproximativ 7 ani să devină mămică. Ajutorul de la stat de 15.000 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro îi dă mari speranțe.

"Este foarte important pentru că acoperă o parte din cheltuieli. Ne doream în primul rând să facem un copil pe cale naturală și, într-adevăr, știam și că este o procedură destul de scumpă și atunci sprijinul acesta e bine venit", spune Violeta.

Peste 95 % din totalul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate reușesc să aibă un copil dacă ajung la timp la medic

Gabriela a născut la 41 de ani. Fetița ei a fost primul copil născut în faza întâi a programului de fertilizare in vitro.

"Mi s-a oferit o șansă pentru a avea cel mai dorit copil. Este îngerul meu păzitor. Este minunea mea", spune Gabriela.

Anul acesta statul decontează 2.500 de proceduri de fertilizare in vitro. De anul viitor ar urma să fie decontate 10.000.

Deja sute de femei se adresează zilnic specialiștilor pentru a fi îndrumate.

"Pot să fie incluse în program și cu donare de ovocite sau de spermă, dacă nu au parteneri sau au menopauză. Doamnele care eșuează pot să se reînscrie în program în același an și au voie de trei ori să acceseze programul", spune Ruxandra Dumitrescu, specialist în fertilitate. 

Unde se depun cererile decontarea procedurilor de fertilizare in vitro

Din 5 decembrie cuplurile și femeile între 20-45 de ani care se luptă cu infertilitatea își pot depune cererile pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro. Dosarele se depun online sau fizic la sediul Ministerului Familiei.

"Şi în zilele nelucrătoare noi suntem tot aici ca să putem să față cererilor. Vă dați seama că este un ajutor imens mai ales pentru cupluri", spune Andreas Vythoulkas, medic obstretică-ginecologie.

În România, unul din cinci cupluri suferă de infertilitate

În România, potrivit statisticilor, unul din cinci cupluri suferă de infertilitate. Din păcate, peste 50% din totalul femeilor care au o astfel de problemă nu se adresează medicului.

"De cele mai multe ori sau, mă rog, în cel puțin în jumătate din cazuri găsim cauza masculină. Deci nu este femeia pe primul loc. Undeva, lucrurile sunt împărțite jumătate-jumătate", spune Radu Vlădăreanu, profesor obstretică -ginecologie.

Potrivit statisticilor, peste 95 % din totalul cuplurilor diagnosticate cu infertilitate reușesc să aibă un copil dacă ajung la timp la medic.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole