Antena 3 CNN Coronavirus Profesorul Vladimir Beliș: De unde știm numărul real al deceselor provocate de COVID-19, dacă nu se fac autopsii?

Profesorul Vladimir Beliș: De unde știm numărul real al deceselor provocate de COVID-19, dacă nu se fac autopsii?

Claudia Simion
1 minut de citit Publicat la 22:44 19 Iul 2020 Modificat la 22:44 19 Iul 2020

Șeful medico-legiștilor din Bulgaria a făcut, recent, într-un interviu, niște declarații surprizătoare. "Nu a murit nimeni de coronavirus. Au murit oameni CU coronavirus, dar NU DIN CAUZA infecției de coronavirus. Nu e nevoie nici de pandemii, nici de epidemii. Asta au spus colegii noștri din Spania, Italia, Germania, Elveția și Franța. E o transmitere absolut manipulativă a informației, nimic comun cu realitatea", a spus el.

Autopsia e necesară pentru aflarea numărului real de decese

La rândul său, medicul Vladimir Beliș spune că autopsia e necesară din două motive: pentru aflarea numărului real al deceselor provocate de coronavirus și pentru a putea stabili tratamentul potrivit.

"Plecând de la ideea că există cazuri asimptomatice. Deci omul are testul pozitiv, e infectat, dar nu are niciun semn. Plecând de la acest lucru, eu pun sub semnul întrebării categorisirea ca fiind decese cauzate de coronavirus toți cei care sunt testați pozitiv. E o logică elementară. Dacă sunt cazuri asimptomatice. Există și alte cauze de moarte. Iar acest lucru pune sub semnul întrebării dacă raportarea de număr total de decese prin COVID-19 este cel real.

INTERVIU. Vladimir Beliș răspunde întrebărilor lui Mihai Gâdea. COVID-19, creat în laborator?

Autopsia e necesară pentru că din mențiunea legală autopsia se face pentru stabilirea cauzei morții. Deci dacă plecăm de la ideea că nu toți cei care sunt etichetați că mor de COVID-19, chiar mor de COVID-10, atunci trebuie să facem o autopsie ca să vedem de ce a murit. Chiar dacă a fost infectat cu coronavirus, poate a murit din cauza unui infarct miocardic. Deslușirea cauzei morții prin calea autopsiei, primul obiectiv.

Al doilea motiv pentru care trebuie făcută autopsia. În orice afecțiune nouă care nu e suficient de bine studiată, nici din punct de vedere clinic, nici din punct de vedere morfo-patologic, e necesară autopsia. E necesară pentru a lămuri care sunt leziunile organice specifice determinate de această nouă maladie. De ce? Pentru că stabilind ce organe sunt afectate, putem aplica și tratamentul. Nu poți să dai un tratament dacă nu știi ce organ e vizat de boala respectivă. Și cum să afli dacă nu faci autopsie? Pentru mine e un mare semn de întrebare", a declarat Beliș.

INTERVIU. Vladimir Beliș răspunde întrebărilor lui Mihai Gâdea. COVID-19, făcut în laborator?

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole