Antena 3 CNN Coronavirus Profesorii sunt revoltați și se tem să revină în școli după ce vaccinarea lor a fost amânată cu 10 zile

Profesorii sunt revoltați și se tem să revină în școli după ce vaccinarea lor a fost amânată cu 10 zile

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 10:00 28 Ian 2021 Modificat la 10:00 28 Ian 2021

Profesorii vor fi nevoiţi să mai aştepte imunizarea. Decizia a fost luata de Comitetul Naţional pentru coordonarea activităţilor de Vaccinare după ce a constat că nu sunt suficiente doze.

"Așteptăm să vedem cât de repede posibil dacă se poate face vaccinarea în așa fel încât să revenim inconditii de siguranță la școală", a declarat pentru Antena 3, Sorin Haiduc, Director de liceu.

Ministrul Educaţiei a anunţat în direct la Antena 3 că din 80.000 de profesori programaţi pentru imunizare, doar 8.000 dintre aceştia au reuşit să se vaccineze.

Între timp, autorităţile au decis să facă teste rapide în şcoli. Responsabili vor fi medicul şcolar sau asistenta instituţiei de învăţământ. Dacă nu, verificarea trebuie făcută de părinţi. Iar la cel mai mic simptom, copiii trebuie să rămână acasă.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: "Am primit asigurări că procesul de vaccinare pentru personalul din învăţământ se va face înainte de 1 februarie"

Un număr de 6000 de angajaţi în învăţământ s-au vaccinat, deja. Am garanţia doctorului Valeriu Gheorghiţă că înainte de 8 februarie va exista o prioritate sistemică a personalului din învăţământ, fără a afecta planificările deja făcute.

Ne-au cerut şi am raportat un număr de 126.000 de angajaţi a sistemului de învăţământ, care sunt la interfaţa directă cu copii, elevii şi studenţii, în general cadre didactice, dar pentru grădiniţe şi şcoli speciale întreg personalul, defalcat pe judeţe, de la 1000 de angajaţi într-un judeţ, până la 17.000 de angajaţi în Bucureşti.

Există acest factor delimitativ şi anume numărul de doze de vaccin, însă am primit asigurări că procesul de vaccinare pentru personalul din învăţământ se va face înainte de 1 februarie. Factorul determinant pentru decizia de deschidere a şcolilor este rata de infectare. Vaccinarea personalului din şcoli este un factor important, dar nu condiţionează.

Însă, vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândirii a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor", a declarat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Gheorghiță: Se amână cu 10 zile vaccinarea persoanelor care deservesc activități esențiale

Persoanele care lucrează în activități esențiale vor fi reprogramate la vaccinarea împotriva coronavirusului, începând cu data de 28 ianuarie. Anunţul a fost făcut marți de dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

"Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1, ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie. Se translatează cu 10 zile mai târziu", a anunţat, marţi, Valeriu Gheorghiță.

Cauza, lipsa dozele de ser pentru imunizare. "Avem un deficit de doze de 117.000.

Acest deficit este generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepționat cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate, reprezentând de fapt 93.340 doze", a explicat medicul Gheorghiță.

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a asigurări că se va menține același ritm pentru restul persoanelor programate și a precizat există dozele de rapel pentru persoanele vaccinate până acum.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole