Premierul Nicolae Ciucă are programate, duminică, de la ora 09:00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație, după ce sâmbătă Executivul a transmis o nouă ofertă sindicatelor.
Sindicaliştii au sosit la ora anunţată, iar acum vor decide ce fac de mâine, dacă se întorc la catedră sau nu.
Este vorba despre o majorare salarială de 25%, cu condiția de a anunța încheierea grevei.
"Ora 9:00 Consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație - Palatul Victoria. Ora 10:00 Ședință de Guvern", potrivit agendei premierului.
Citeşte şi: Decizia luată de Ministerul Educaţiei care îi va afecta pe profesorii aflaţi în grevă
Executivul a transmis sâmbătă o nouă ofertă sindicatelor din Educație, a reieșit dintr-un mesaj intern trimis de liderul FSE, Marius Nistor, pe grupurile de profesori.
Condiția, adaugă el, "este de a fi mâine (duminică - n.r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului".
Noua ofertă a Guvernului pentru profesori
[GAL layout="2"]"Buna seara! Acum cinci minute ni s-a transmis din partea Guvernului ca solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creșterea salarială, 1500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 anual pentru personalul nedidactic până în 2027 și 50% prima tranșă din noua grila de la 1 ian 2024", le-ar fi transmis liderul FSE, Marius Nistor, membrilor de sindicat.
Condiția, adaugă el, "este de a fi mâine (duminică - n. r.) la ora 9 la Guvern pentru a anunța încheierea conflictului".
"Rog consultați colegii rapid și ne comunicați în această seară", încheie Nistor.
Sindicaliștii din Educație sunt în grevă de trei săptămâni.
Vezi şi: Lovitură pentru profesorii care sunt în grevă. Guvernul a modificat o lege prin OUG
Decizia luată de Ministerul Educaţiei care îi va afecta pe profesorii aflaţi în grevă
Ministerul Educației a transmis o circulară către inspectoratele școlare județene, cu privire la situația salariilor din educație pe luna mai.
Conform prevederilor legale în vigoare la data declanșării conflictului de muncă, angajații care fac grevă nu pot beneficia și de salariul aferent zilelor de protest.
"Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii.
Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.
Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare", transmite Ministerul Educației, potrivit circularei.