Antena 3 CNN Actualitate Profesori de la Universitatea 'Petre Andrei' din Iaşi, printre care şi fostul rector, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Profesori de la Universitatea 'Petre Andrei' din Iaşi, printre care şi fostul rector, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

3 minute de citit Publicat la 11:17 07 Iul 2016 Modificat la 11:17 07 Iul 2016

Procurorii DNA Iaşi au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, mai multe cadre didactice universitare de la Universitatea "Petre Andrei", acestea fiind acuzate de fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, Sorin Bocancea, la data faptelor rector al Universităţii "Petre Andrei' din Iaşi, este acuzat de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale, Antonie Cristian Bocancea, la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul aceleiaşi universităţi, este acuzat de aceleaşi fapte, iar în sarcina lui Mark Bucuci, la data faptelor lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Petre Andrei' din Iaşi, au fost reţinute infracţiunile de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei, în stare de arest preventiv, Dan Florin Drugă, la data faptei avocat în cadrul Baroului Iaşi şi prodecan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii 'Petre Andrei' din Iaşi cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi Dan Melinte, acuzat de complicitate la luare de mită.

Procurorii anticorupţie arată în rechizitoriul întocmit în cauză că, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Dan - Florin Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept Penal, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea promovării în anul al III-lea de studii, la unitatea de învăţământ respectivă.

Studentul urma să fie promovat deşi nu a susţinut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii şi nu a achitat taxele de şcolarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universităţii 'Petre Andrei' din Iaşi.

"În acest context, la data de 6 iunie 2016, inculpatul Drugă Dan - Florin a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru 'ajutorul' acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", se arată în comunicat.

De asemenea, în aceeaşi zi, Sorin Bocancea nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situaţia juridică a inculpatului Drugă Dan Florin. Motivul pentru care Bocancea nu a predat cataloagele a fost acela de a împiedica şi îngreuna cercetările în dosar.

În ziua următoare, inculpatul i-a determinat, în acelaşi scop, pe Mark Bucuci şi Antonie Cristian Bocancea, cadre didactice în cadrul aceleiaşi instituţii, să facă menţiuni false în 'Catalogul pentru examene/verificări/colocvii' pentru Anul I, prin care se atesta faptul că studentul respectiv obţinuse note de trecere la şase materii, în condiţiile în care acesta nu a susţinut în fapt acele examene.

"În acelaşi context, la data de 06 iunie 2016, urmare a faptului că procurorii anticorupţie au solicitat reprezentanţilor Universităţii Petre Andrei din Iaşi mai multe cataloage, inculpata Zaharia Ana Liliana, în calitate de secretar şef al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, a introdus fără drept date în sistemul informatic al instituţiei respective de învăţământ. Concret, aceasta a inserat în situaţia şcolară a aceluiaşi student, aflată în baza de date informatizată a facultăţii pentru anul I de studii, date necorespunzătoare adevărului şi anume faptul că acesta a obţinut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline", spun procurorii.

Potrivit comunicatului, anchetatorii au încheiat cu Ana Liliana Zaharia un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, aceasta recunoscându-şi fapta reţinută în sarcina sa şi arătând că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv un an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Sursă: Agerpres
Etichete: DNA
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole