Antena 3 CNN Opinii Profesorul Dan Voiculescu: Totul depinde de ce vom face în următoarele 100 de zile

Profesorul Dan Voiculescu: Totul depinde de ce vom face în următoarele 100 de zile

Dan Voiculescu
1 minut de citit Publicat la 12:55 26 Apr 2020 Modificat la 12:55 26 Apr 2020

Profesorul Dan Voiculescu a vorbit, într-un interviu pentru Capital, despre măsurile pe care le-ar lua în această perioadă pentru ca economia României să își revină rapid după criza provocată de coronavirus.

”Totul depinde de ce vom face în următoarele 100 de zile. Sunt surse financiare concrete, aflate la dispoziția tuturor guvernelor europene. Este o adevărată cursă contra cronometru, o numărătoare inversă care pentru cei serioși și responsabili va duce la succes, pentru ceilalți, la calamitate. Ar trebui să atragem real, nu din vorbe, cele 50 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziție; să ne susținem clasa de mijloc cu o infuzie masivă de finanțări, pe model german, cu garanții de stat, astfel încât niciun loc de muncă și nicio afacere profitabilă să nu dispară; să construim autostrăzi și să transformăm agricultura, alături de sectorul IT, în prioritate națională fundamentală. În viitor, orice criză – și crize vor fi mereu – va avea și o componentă alimentară”, spune profesorul Dan Voiculescu.

De altfel, Dan Voiculescu a fost primul care a vorbit pe blogul său despre interzicerea exportului de cereale, măsură care a și fost pusă ulterior în aplicare de către Guvern. Acesta atrage atenția acum că este vital ca IMM-urile sa fie ajutate cu interventii imediate, consistente, prin linii de finanțare cu garanții de stat, întinse pe o perioadă cuprinsă între 12 și 24 luni, în funcție de specificul domeniului de activitate.

"Toate măsurile de prevenție ar fi trebuit luate cât mai repede. "Prevenția cu întârziere" este, în sine, o contradicție evidentă. Ce se putea face în plus în zona restricțiilor? Să ne consultăm mai repede și mai des cu specialiștii și să le respectăm integral opinia. Confruntată cu o amenințare globală, în care vulnerabili suntem toți - pentru că virusul nu discriminează în funcție de ideologia asumată sau contul bancar – omenirea începe să se trezească și să își amintească de patrimoniul său comun, reperele sale identitare perene: creativitatea, demnitatea, onoarea, curajul. Umanismul pragmatic nu este adversarul liberalismului sau al social-democrației, ci un nou și necesar model social, care dezvoltă contribuțiile pozitive ale celor două vechi doctrine, fără însă a le perpetua și neajunsurile.

Potrivit lui Dan Voiculescu, Statele Unite și Germania vor fi țările care își vor reveni cel mai repede după criza coronavirusului. Asta pentru că au investit major in economie, pentru ca isi respecta cetatenii si proprii agenti economici si au capacitatea de a se adapta, din mers, provocarilor imediate.

Citește mai multe din Opinii
» Citește mai multe din Opinii
TOP articole