Ministerul Educaţiei cere clarificări de la Ministerul Sănătăţii prin comunicate oficiale în loc să aibă discuţii directe. Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea să ştie dacă testele pe bază de salivă pot fi facute de părinţi, înainte ca elevii să ajună la şcoală.
O profesoară din România, care predă într-o şcoală din Marea Britanie, a explicat cum se fac acolo testele pe bază de salivă.
"Elevii se testează singuri acasă,de două ori pe săptămână, şcoala îi anunţă, le aminteşte să se testeze prin mesaje scrise sau prin scrisori uneori", a menţionat profesoara din Marea Britanie, în exclusivitate la Antena 3.
Elevii au fost antrenaţi de profesori, în incinta şcolii, să-şi facă testele, dar doar cu acordul scris al părinţilor. Elevii se testează singuri acasă, de două ori pe săptămână, în zilele de duminică şi joi.
După testare, copiii trebuie să trimită codul de bare în sistemul computerizat şi să declare rezultatul testării, iar acest rezultat ajunge la şcoală.
Elevii care nu pot parcurge aceste etape, trimit rezultatul direct şcolii unde învaţă.
"La început a fost puţin mai greu, până s-a demarat, pentru că a trebuit să ne organizăm în şcoală, i-am adus în grupuri de câte zece, ne-am organizat, astfel încât să-i ajutăm să se testeze singuri, dar am avut acordul părinţilor", a precizat profesoara Adina Drenga.
Prezenţa la cursuri nu este condiţionată de prezentarea unui test pozitiv sau negativ, această testare se face benevol din spirit civic.
Dacă un copil are rezultatul pozitiv, acesta va rămâne acasă, iar profesorii îi vor trimite lecţiile.
"Din ce am observat eu, la mine la şcoală, nu cred că dintr-o clasă au rămas 5 sau 6 copii nevaccinaţi, marea majoritate s-au vaccinat", a spus profesoara româncă din Marea Britanie.