Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Vladimir Beliş, în cazul Spitalul Pantelimon: „Expertiza a fost făcută cu un specialist ATI. Noradrenalina nu se scade brusc"

Prof. dr. Vladimir Beliş, în cazul Spitalul Pantelimon: „Expertiza a fost făcută cu un specialist ATI. Noradrenalina nu se scade brusc"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:58 16 Aug 2024 Modificat la 18:12 16 Aug 2024

Prof. dr. Vladimir Beliş, fost director INML „Mina Minovici", a comentat, la Antena 3 CNN, scandalul din Spitalul Pantelimon, în contextul în care în referatul procurorilor apar şi o serie de răspunsuri de la INML şi a explicat cum se administrează, de fapt, noradrenalina. 

„Eu am înțeles că există o expertiză medico-legală care a fost înaintată parchetului. Expertiza aceasta nu poate fi făcută de către un medic legist singur și medicul legist totdeauna, ca în orice caz, de orice specialitate, consultă un specialist din specialitatea respectivă, pentru că medicul legist nu cunoaște toate specialitățile medicale, ci el are doar menirea de a traduce faptele medicale în înțelesul  organelor de justiție și în concordanță cu legea.

Prin urmare, o expertiză medico-legală nu este făcută în acest caz și în orice caz de malpraxis, de suspiciune de malpraxis, numai de medicul legist, ci este făcută în concordanță cu cele spuse de specialistul din cazul respectiv. Așa că și în această situație medicul legist a exprimat părerea unui specialist în ATI", a spus prof.dr. Vladimir Beliş. 

Cum de administrează noradrenalina. Explicaţiile prof. dr. Beliş

Cât despre modul în care a fost administrată noradrenalina, prof. Dr Vladimir Beliş a adus o serie de clarificări.

„Bineînțeles că dacă medicul ATI care a făcut parte din echipa de expertiză înaintată parchetului a avut părerea că o scădere bruscă, așa cum se spune de altfel în raport a adrenalinei a avut drept efect şi poate fi stabilită legătura de cauzalitate între această scădere bruscă a cantității de noradrenalină și deces.

Acum noradrenalina nu se scade brusc. De obicei se scade treptat. Eu asta o știu din practica altor cazuri relativ asemănătoare. Nu se  poate scădea brusc și nu se poate ține un pacient alalong sub noradrenalină. Pentru că de ce se administrează noradrenalina?

 Se administrează întrucât ea reduce circulația în periferie este vasoconstrictoare și astfel crește aportul de sânge în vasele centrale a riscă vasele care alimentează organele vitale, creierul și inima. Ăsta este scopul administrării noradrenalinei

Dar nu poți soți l-a infinit această cantitate, pentru că poate să apară efecte adverse neprielnice, cum ar fi chiar mergând până la necroze în periferie datorită unor vasoconstricții mari și permanente", a explicat prof. dr. Vladimir Beliş, la Antena 3 CNN. 

Legătura de cauzalitate în cazul celor două doctorițe ATI de la Spitalul Pantelimon

Astăzi, biroul executiv al Comitetului Medicilor Legiști a adus un punct de vedere cu privire la legătura de cauzalitate în cazul celor două doctorițe ATI de la Spitalul Pantelimon.

Legătura de cauzalitate necesită existența unei fapte ilicite legate de actul medical, care să ducă la un prejudiciu cuantificabil pentru pacient. În acest caz, dacă ne raportăm strict la oprirea suportului vasopresor noradrenalina au existat trei deficite semnificative în acordarea îngrijirilor medicale

  •  scăderea brutală a dozei de noradrenalină
  •  scăderea dozei de noradrenalina având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii 
  •  neconsemnare în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalina

Pacientul a fost internat pe secția ATI timp de 10 zile cu suport vas opresor noradrenalină, fiind menținut în viață. La circa o oră după scăderea brutală a dozei de noradrenalină s-a produs decesul. Probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs datorită scăderii dozei de noradrenalina este de peste 99%", spune biroul executiv al Comitetului Medicilor Legiști.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole