Antena 3 CNN Actualitate Locale Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre alimentele care ne dau energie: "Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce"

Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre alimentele care ne dau energie: "Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 18:06 07 Iul 2021 Modificat la 18:10 07 Iul 2021

Din punct de vedere ştiinţific, consumul de ciocolată a fost semnificativ asociat cu memoria vizuală-spaţială şi organizare, memoria de lucru,de scanare şi de urmărire,raţionamentul abstract.

Substanțele nutritive care se găsesc în ciocolată, mai ales flavonoidele din cacao, au un efect pozitiv asupra creierului. În 2014, s-a ajuns la concluzia că prin consumul de substanțe nutritive pe care le conține ciocolata, se pot reduce unele măsuri de disfuncții cognitive legate de vârstă.

Concluzia este că prin consumul de ciocolată creşte fluxul sanguin de la nivelul creierului, care, la rândul său, îmbunătăţeşte o serie de funcții ale acestuia.

Acest lucru este confirmat şi de către prof. dr. Vlad Ciurea care recomandă atenție în alegerea produselor cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem energie”.

„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.

Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt „poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.

Am vrut să vă spun aceste cuvinte pentru că astăzi este Ziua Mondială a Ciocolatei. Marcăm data la care prima băutură pe bază de cacao a ajuns în Europa, acum aproape jumătate de mileniu (anul 1550). Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă", spune prof. dr. Vlad Ciurea pe pagina sa de socializare.

Lucruri interesante despre ciocolată

Consumul zilnic de ciocolată neagră reduce riscul de boli cardiace cu o treime.

Cacaoa reprezintă alimentul cel mai bogat in magneziu din lume.

Ciocolata are efect antibacterian în cavitatea bucală şi protejează împotriva cariilor dentare.

Elvețienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată, cu aproximativ 9 kilograme pe an de persoană, faţă de americani, care consumă aproximativ 4.3 kilograme.

Doza letală de ciocolată pentru om înseamnă aproximativ 10 kilograme.

O altă informație inedită este că ciocolata albă de fapt nu este ciocolată, întrucât nu conține cacao.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole