Antena 3 CNN Emisiuni Voi cu Voicu Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie reţeta pentru un creier sănătos şi performant

Prof. dr. Vlad Ciurea dezvăluie reţeta pentru un creier sănătos şi performant

Mirela Voicu
3 minute de citit Publicat la 21:47 12 Feb 2022 Modificat la 00:02 13 Feb 2022

Creierul este ca o bijuterie. El trebuie hrănit şi îngrijit corespunzător, iar rețeta este simplă şi la îndemâna tuturor. În primă fază creierul funcționează bine atunci când starea noastră de spirit este bună şi aici intervine râsul.

„Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău şi care produce o contracție a mușchilor abdominali, care te descarcă psihic, te apropie de cineva. În orice situaţie critică încercați să vă gândiți la ceva plăcut şi ceva care poate vă produce râsul.

Râsul este un alt mister al creierului care ne umple de plăcere, de bunăvoință, de deschidere. Nu poţi să râzi şi să fii un om rău", spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Un alt obicei bun pentru sănătatea creierului este somnul

„Somnul are două părți: somnul paradoxal şi somnul neparadoxal sau somnul liniștit.

Visele se produc în somnul paradoxal şi este somnul cu mișcarea ochilor, adică cu REM. Somnul liniștit, care are patru etape, este non-paradoxal nu are mișcarea ochilor, şi în care nu se produc visele.

Visurile apar din activitatea noastră. Eu nu cred că este nimic mistic, misterios picat din de undeva că ni s-a introdus în cap o anumită idee.

Persoanele cu creativitate artistică visează în general în culori, de exemplu pictorii pentru că ei lucrează în culori.

„Visurile apar din activitatea noastră"

Ce au făcut în timpul zilei se imprimă, se duce într-o anumită zonă în creier şi se reproiectează pe o scenă în care, mai ales la aceste persoane, ești şi actor şi regizor şi producător şi scenarist în toate.

Eu nu am visat în culori, dar în fiecare etapă visam şi aveam visuri destul de optimiste. În anumite momente de încrucișare ale vieţii am avut şi visuri mai pesimiste. Nu cred că visul îţi dă o cale în viaţă sau îţi spune ce să faci a doua zi.

În somnul non-paradoxal, somnul liniștit, corpul se odihnește, se produce refacerea organismului în interior. Tehnica cea mai bună de lucru 888 este celebră: 8 ore de activitate, 8 ore de igienă şi tot ce înseamnă şi 8 ore de somn.

Ceasul biologic şi relaţia minte-corp

Un alt mister al creierului este ceasul biologic, ne este impregnat genetic. Este foarte greu să îl schimbi şi e bine să nu-l schimbi. De aceea este important somnul.

Primul organ care pleacă la 1-2 noaptea este ficatul, căile biliare. După datele fiziologice, ele pornesc primele. Urmează plămânii, colonul. Testosteronul are cel mai mare nivel la ora 6 dimineaţa.

Se pornește organismul şi ajungem la ora 10-11 când elementul central, creierul, funcționează la maxim.

Urmează stomacul, unde trebuie o siestă. Creierul mai are un maxim de funcționare între orele 16:00 şi 18.00 după care şi organele încep rând pe rând să funcționeze din ce în ce mai puţin.

Organele digestive nu funcționează, de aceea când te culci cu burta plină nu poţi digera.

Accidentele vasculare, infarctul miocardic se petrec foarte multe noaptea, tocmai din cauză că aceste organe nu mai funcționează bine, iar noi le-am încărcat.

Dieta unui creier sănătos

Creierul trebuie continuu să ai grija de el. În primul rând, trebuie să îi dăm aer cât mai curat, apă cât mai alcalină care produce o modificare de PH.

Să îi dăm exerciţiu fizic pentru că creierul simte imediat că îl împrospătează. 20% din oxigenul din plămâni se duce în creier, să îi dăm o mâncare ușoară, acea mâncare mediteraneană. Să punem toate organele în funcţiune, dar fără să le încărcăm.

Să socializam creierul şi să îi dăm un tip de alimentație care îi place. Îi plac toate fructele, semințele, nucile, toate fructele de pădure. Îi place ceaiul, lichidele care se duc în creier spală creierul.

Îl place carnea slabă. Peștele şi carnea de curcan, au nişte proteine speciale care se duc pe cale neuronală. Vinul roşu deschide sinapsele, creează o stare de activitate cerebrală şi de plăcere.

La sfârşitul săptămânii să programăm o mică „prăjiturică” pentru creier. De exemplu, eu la sfârşitul acestei săptămâni mă duc la schi la Brașov. Este fantastic pentru mentenanța cerebrală.

Trebuie să eliminăm viaţa sedentară, dulciurile. Trebuie să gândim că această bijuterie trebuie întreținută," a mai spus prof. dr Alexandru Vlad Ciurea la emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3. 

Citește mai multe din Voi cu Voicu
» Citește mai multe din Voi cu Voicu
TOP articole