Antena 3 CNN Economic Sunt producţii record de grâu în vestul ţării. România poate ajunge printre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială

Sunt producţii record de grâu în vestul ţării. România poate ajunge printre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un român din Arad a reuşit să obţină producţii record de grâu, iar ţara noastră poate deveni unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială cu această cereală.

La Curtici, în Arad, Dimitrie Muscă a adunat peste 9.000 de kilograme la hectar, cu investiţii uriaşe în tehnologie şi îngrăşăminte. 

Cum anul acesta şi Rusia şi Ucraina anunţă producţii mici, ţara noastră are o şansă mare de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială a grâului. 

Dimitrie Muscă a reușit să obțină o producție record la grâu de 9,3 tone/hectar cu un vârf de 9,7 tone. Soiul cu care a obținut această producție este Anapurna, un soi franțuzesc.

„Nu am făcut rabat la nimic, dacă mi se impunea să îi dau ciocolată grâului, o făceam şi pe asta şi îi dădeam.

Merită să faci toate investiţiile. Nu ai voie să faci rabat în calitate”, a spus Dimitrie Muscă, director al combinatului agroindustrial Curtici, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Investiţiile sunt unele uriaşe, iar costurile de producţie cresc de la o zi la alta. Din acest motiv, preţul pâinii nu va scădea în perioada următoare.

Un kilogram de grâu se vinde acum cu 90 de bani, prea puţin pentru investiţia făcută. Însă fermierul a studiat foarte bine piața și spune că există loc suficient de creștere a prețurilor. 

De aceea nu vinde în prezent nimic. 23.000 de tone de grâu se află în depozite.

„Nu îl vând acum, că se vinde grâul celor care nu au spaţii de depozitare şi preţul e mic. Acum e 900 de lei/tona de grâu.

Preţul va creşte, având în vedere că Rusia vine cu un minus de 12 milioane de tone, Ucraina la fel, Franţa nu stă în cei mai grozavi parametri”, explică Dimitrie Muscă.

În Arad au fost cultivate 83.500 hectare cu grâu, iar media este de aproape 6.000 de kilograme la hectar. Şi vremea a avut însă un rol important în producţiile-record.

„Cantitatea de precipitaţii din anul agricol curent se apropie de normal, este peste 600 de l/mp. Asta face diferenţa între producţia de grâu de anul trecut şi producţia din acest an.

Anul trecut producţia medie a fost de 5.210, deci o diferenţă de 600 de kg”, a spus Pavel Tica, de la Direcţia Agricolă Arad.

România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, după Franța. 

Ţara noastră a exportat în primele 30 de săptămâni ale anului comercial curent 6,3 milioane de tone de cereale, adică un sfert din cât a vândut UE.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile