Antena 3 CNN Politică Procurorul General, Alex Florența: Sunt două dosare penale in rem legate de campania lui Călin Georgescu. Parchetul va discuta cu CCR

Procurorul General, Alex Florența: Sunt două dosare penale in rem legate de campania lui Călin Georgescu. Parchetul va discuta cu CCR

Ana Maria Roman
4 minute de citit Publicat la 18:08 05 Dec 2024 Modificat la 07:44 06 Dec 2024

Procurorul General al României, Alex Florența, a declarat, într-un interviu acordat Antena 3 CNN, că au fost deschise două dosare penale in rem pentru campania electorală a lui Călin Georgescu, și că procurorii vor sesiza, dacă vor obține probe în zilele următoare, CCR și BEC, chiar în timpul desfășurării alegerilor. 

Ana Maria Roman: Domnule Procuror General, avem aceste indicii privind săvârșirea acestor infracțiuni electorale, cum ar fi coruperea alegătorilor, infracțiuni de spălarea banilor sau finanțarea ilegală a campaniei electorale. Ce puteți să faceți procedural până duminică în aceste dosare?

Alex Florența: Da, sesizarea din oficiu a fost întocmită chiar astăzi, în urma analizării tuturor documentelor care au fost declasificate în urma deciziei CSAT. A fost un proces destul de elaborat pentru că era foarte important să demarăm ancheta pe baza unor infracțiuni concret stabilite care să atragă o competență certă din partea unei unități de parchet. În acest moment se începe urmărirea penală în rem în raport de aceste infracțiuni și s-au fost deja solicitate informații suplimentare de la serviciile de informații. De asemenea, se emite o adresă pentru solicitarea unor informații privind tranzacțiile financiare și alte detalii privind modul de finanțare a campaniei electorale de la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Desigur, nu este un procedeu care se poate realiza peste noapte sau în câteva ore, e un lucru care trebuie înțeles de către toată lumea. O procedură penală implică administrarea unui probatoriu destul de amplu, mai ales în situații excepționale de acest tip, în care avem de a face cu un fenomen și un tipar infracțional în aparență pe care nu l-am mai întâlnit până acum.

Ana Maria Roman: Domnule Florenţa, multă lume s-a întrebat astăzi de ce nu ați deschis dosarul săptămâna trecută după ce ați primit hotărârea de la CSAT și de ce nu ați solicitat dumneavoastră documentele de acolo?

Alex Florența: Pentru că, de principiu, orice dosar atunci se inițiază fie pe baza unei sesizări pe care o primești de la organele de poliție sau de la o altă instituție în care ți se reclamă anumite infracțiuni, sau te sesizezi desigur din oficiu, în măsura în care primești anumite informări din partea organelor abilitate în care ți se indică potențiale infracțiuni săvârșite la un moment dat. În acel context, hotărârea CSAT, care ne-a fost comunicată la momentul emiterii ei, prevedea doar această recomandare adresată tuturor instituțiilor abilitate, inclusiv organelor de urmărire penale, de a efectua anumite verificări potrivit competenței pentru a se stabili dacă există anumite indicii repetate spre săvârșirea unor anumitor infracțiuni. În lipsa unor elemente și indicii proprii existente la nivelul Parchetului la acel moment, s-a așteptat trimiterea acestor sesizări sau informări din partea organelor abilitate, aceasta fiind practic procedura standard comună în astfel de situații, organele de informații, organele de informații trimițând, înaintând în general organelor de urmărire penală la un moment sau altul astfel de informări pe baza cărora te poți seziza din oficiu. Trebuie să înțelegem că demararea unei anchete penale, mai ales într-un caz absolut sensibil, cum este acest alt proces electoral, trebuie să fie fundamentată pe baza unor elemente concrete, pentru că, alminteri, nu ai de unde să știi la modul cel mai obiectiv pe ce infracțiuni vrei să sezizezi și mai ales ce anume urmărești la acel moment.

Ana Maria Roman: Bun, serviciile de informații au obligația să sezizeze organele de închetă în momentul în care identifică astfel de infracțiuni. Ați primit vreo altă sezizare în afară de cea de la CSAT? A mai venit ceva de la SRI, de exemplu?

Alex Florența: Nu, în acest moment noi nu am primit încă nici acele hotărâri ale CSAT-ului. Le solicităm, noi le-am luat cunoștință de conținutul lor din cele publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, iar astăzi, în cursul zilei imediat după sesizarea din oficiu și înregistrarea dosarului, am solicitat prin adresă separată Serviciului Român de Informații furnizarea oricăror altor date și informații suplimentare pe care le deține în legătură cu modul de derulare al procesului electoral.

Ana Maria Roman: Câte dosare penale sunt în acest moment?

Alex Florența: Da, în acest moment există două, deocamdată, acest dosar care a fost la nivelul Parchetului General ca urmare a sesizării din oficiu despre care vă vorbeam. Totodată, prin adresă scrisă, am solicitat procurorului șef al DIICOT să analizeze, pe baza acelor elemente existente până în acest moment, sau unele elemente suplimentare pe care le dețin, posibilă incidența unor infracțiuni care să fie de competența exclusivă a structurii specializate, astfel încât să se poată, la rândul lor, sesiza din oficiu și să putem merge în paralel cu două dosare penale, astfel încât să putem acoperi rapid și cât mai amplu întreg spectrul infracțional la care ne raportăm.

Ana Maria Roman: Există vreo procedură prin care Parchetul General poate, luând o considerare informațiile, să ceară Biroului Electoral Central amânarea turului al doilea în situația în care adunați probe până mâine?

Alex Florența: Din păcate nu este neapărat în atribuția directă a Parchetului General o astfel de solicitare, nu este o procedură standard în astfel de situații, dar desigur, Parchetul General poate, la fel ca orice altă instituție, să informeze eventual Curtea Constituțională sau altă instituție abilitată despre eventuale indicii, eventuale elemente, probatorii pe care le are la acel moment și care să justifice eventual o analiză potrivit propriilor competențe ale instituției respective. Analizăm acest moment, în următoare toate elementele pe care le avem și vom avea un dialog cu siguranță cu toate instituțiile abilitate tocmai pentru a exista o colaborare și o coerență în întreg demersul pe care l-am inițiat astăzi. 

Ana Maria Roman: De Curtea Constituțională spuneți?

Alex Florența: Și de Biroul Electoral Central, repet. În funcție de toate elementele pe care le adunăm în imediat în perioada următoare, adică astăzi, mâine, vom analiza și acest aspect. Data următoare, adică astăzi, mâine vom analiza și acest aspect.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole