Antena 3 CNN Emisiuni Exces de putere Procurorul General al României, anunț surpriză pentru bogații penali: "Prejudiciile au devenit o prioritate la nivelul Ministerului Public"

Procurorul General al României, anunț surpriză pentru bogații penali: "Prejudiciile au devenit o prioritate la nivelul Ministerului Public"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 23:20 09 Feb 2024 Modificat la 23:37 09 Feb 2024

Există zone albe ale criminalității unde ani de zile infractorii nu au fost deranjați? Sunt rețelele criminale mai puternice decât statul?

"Nu, nu aș putea să susțin astfel de afirmații. Niciodată grupările de criminalitate organizată nu vor ajunge mai puternice decât statul român, prin instituțiile sale de combatere a fenomenului infracțional.

Faptul că sunt zone geografice care, mai ales prin poziționarea lor pe hartă, în general către frontierele externe ale României, produc un fenomen infracțional pe anumite paliere, de o anumită anvergură, ține până la urmă, de o distribuție a criminalității pe diferite zone geografice de interes. Portul Constanța și, în general, zona Constanța din portul, e una dintre aceste zone", a declarat Procurorul General al României, Alex Florența. 

Cât de vulnerabil este Portul Constanța?

Tot în cadrul interviului, Procurorul General al României, Alex Florența a vorbit despre faptul că la momentul actual se lucrează ca Portul Constanța să devină unul sigur și pentru a exista o gestionare mai bună a mărfurilor. 

"Desigur că de-a lungul timpului au existat suficiente semnale de alarmă și îmi aduc aminte de momentul acelei capturi uriașe de cocaină vărsate în Marea Neagră, în care s-au văzut anumite vulnerabilități pe zonă, mai ales în ceea ce privesc sistemele de monitorizare.

Există, desigur, o preocupare pe viitor pentru a reuși să monitorizăm în timp real și să fim siguri că putem reacționa din timp în momentul în care Portul Constanța va ajunge să fie suficient de puternic", a mai precizat Alex Florența. 

Apar averi uriașe peste noapte și interlopii care nu au lucrat cu o zi o zi cu acte, sfidează, cu mașini de sute de mii de euro sau cu palate. Dar nu auzim de niciun dosar de spălare a banilor.

Vor continua șmecheri să fie mai presus de lege și să sfideze în continuare?

"Problema cu spălarea de bani este un pic mai complex și am încercat să o explic astfel încât să nu devin prea tehnic. Dar pentru a fi mai ușor, mai ușor înțeles, trebuie să plecăm de la o realitate pe care nu am de ce să o ascund, și anume a faptului că modul de investigare a acestor infracțiuni și în general de efectuare a investigațiilor care să ducă la identificare a bunurilor inculpaților obținute în mod ilicit presupune o doză de specializare și de cunoștințe foarte ridicate.

În momentul de față, această specializare a procurorilor în derularea unor astfel de investigații s-a dovedit destul de dificil de realizat", a mai adăugat Procurorul General al României. 

De cele mai multe ori se întâmplă infractorii să stea câțiva ani după grații, iar mai apoi să rămână cu tot ce au furat. Întrebat când va deveni recuperarea prejudiciilor o prioritate, Procurorul General al României a declarat că prejudiciile au devenit deja o prioritate la nivelul Ministerului Public.

 

 

Citește mai multe din Exces de putere
» Citește mai multe din Exces de putere
TOP articole