Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorii caută sursa banilor din campania lui Georgescu. Influenceri audiați, percheziții la firma prin care ar fi fost plătiți

Procurorii caută sursa banilor din campania lui Georgescu. Influenceri audiați, percheziții la firma prin care ar fi fost plătiți

G.M.
2 minute de citit Publicat la 12:42 13 Dec 2024 Modificat la 14:50 13 Dec 2024

Șase dintre influencerii de pe Tik Tok care au promovat haștagul lui Călin Georgescu #echilibrusiverticalitate sunt audiați, vineri. În acelaşi timp, sunt descinderi la firma din Iași prin care ar fi fost plătiţi influencerii, precum și la administratorul acestei societăți.

Vineri sunt în desfășurare șapte percheziții domiciliare, coordonate de unități de parchet din țară, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș,  Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Perchezițiile se desfășoară în șapte dosare în care se fac cercetări pentru fapte de instigare publică și incitare la violență, ură sau discriminare. Concret, descinderile au loc la persoane care au postat mesaje pe reţelele sociale după anularea alegerilor prezidenţiale, în care îndemnau oamenii la revoltă prin ieşirea în stradă, omorârea unor persoane publice sau aruncarea în aer a unor clădiri publice.

"Percheziţiile vizează comportamente ilegale manifestate pe mai multe platforme online, fiind vorba de persoane care au publicat mesaje prin care incită la fapte de violenţă (revoltă prin ieşirea în stradă, omorârea unor persoane publice, aruncarea în aer a unor clădiri publice etc.) sau mesaje care promovează ura şi violenţa pe motive etnice, rasiale sau religioase", transmite Parchetul.

Potrivit unor surse judiciare, au loc percheziţii şi la o firmă din Iași -  FameUp - prin intermediul căreia mai mulţi influenceri ar fi fost plătiţi pentru a face propagandă în favoarea lui Călin Georgescu. Verificări sunt și la administratorul societății, Ionuț Pătrășcoiu.

Fame Up e o platformă online care aduce împreună companiile care vor să-și promoveze produsele și micro-influencerii care pot asigura această promovare. Platforma a fost dezvoltată de compania Inovatie Alia SRL, fondată de Ionuț Pătrășcoiu, care este și acționarul majoritar, dar și administratorul companiei.

Printre cei audiați sunt influencerii Alex Stremiteanu, frații Grauri, Robert Braia, Cristina Horez, potrivit unor surse Antena 3 CNN.

De asemenea, printre influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu și care sunt audiați la Poliție e și Sorin Constantinescu, care are afaceri în domeniul jocurilor de noroc.

"Am fost foarte sincer și am arătat conturile mele de Tik Tok, toate paginile, să vadă că nu am fost plătit și nu sunt genul care pot să fiu plătit având în vedere situația mea financiară. M-au întrebat dacă am primit bani pe FameUp și am zis că eu am doar Revolut, mai mult de atât nu. Statul român a pierdut controlul cu Titk Tok, sunt 120.000 de oameni care cerșesc, fac live-uri pe Tik Tok și oamenii le dau bani... se pot face și spălări de bani", a declarat el.

După primul tur al prezidențialelor, Alex Stremițeanu spunea: „Această campanie nu dădea de înțeles nici măcar o secundă că noi vom ține partea politică a vreunuia dintre candidați. Am luat parte la campania de promovare a domnului Călin Georgescu, am fost un prost, mie îmi pare rău că am fost folosit precum un câine în această campanie, fără să îmi dau seama ce fac. Această campanie nu dădea de înțeles nici măcar o secundă că noi vom ține partea politică a vreunuia dintre candidați. A fost o lecție pentru mine, poate o să fiu mult mai atent, nu poate, trebuie să fiu mult mai atent de acum înainte”.

În același context, joi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a coordonat 2 percheziții domiciliare într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare publică. E vorba de perchezitii domiciliare la Marius Balșa, din Deva, care a fost reținut pentru 24 de ore.

 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole