Antena 3 CNN Be EU Procedurile pentru produsele cu origine protejată au fost simplificate la nivelul Uniunii Europene

Procedurile pentru produsele cu origine protejată au fost simplificate la nivelul Uniunii Europene

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:13 13 Ian 2024 Modificat la 11:13 13 Ian 2024

UE protejează prin mențiunea indicație geografică și o serie de distilate - horincă, pălincă, vinars, țuică - produse în România.

Lista totală include peste 70 de produse, atât alimente tradiționale, cât și băuturi alcoolice. Fiecare parte a procesului de producție, prelucrare și preparare trebuie să aibă loc în regiunea respectivă.

Deputații europeni au cerut anul trecut noi reguli privind indicațiile geografice ale UE pentru a proteja calitatea vinului, a băuturilor spirtoase și a produselor agricole. Deputații au solicitat o mai bună protecție online a produselor agricole înregistrate, evitarea abuzului de produse înregistrate folosite ca ingrediente și propun mai multe drepturi și sprijin financiar pentru grupurile de producători recunoscute. Iar bucătarii din Uniune încearcă să integreze cât mai mult în bucătărie astfel de produse pentru a le promova.

”Ceea ce avem aici este o varietate de produse care sunt ingrediente sigure și sănătoase. Avem șuncă din Spania și salam Milano, care este una dintre cele mai populare mezeluri produse în inima Italiei, ambele fiind certificate IGP.

Indicațiile geografice ajută la autentificarea originii produsului, dând o valoare adăugată alegerilor noastre. Avem, de asemenea, șuncă prosciutto și pancetta din Italia. Ambele au o etichetă DOP, ceea ce înseamnă că fiecare parte a procesului de producție, inclusiv prepararea și prelucrarea, a avut loc în regiunea respectivă”

Care este pericolul din China pentru produsele cu origine protejată 

O problemă pentru piaţa europeană o reprezină însă, în continuare, China. Chiar dacă această ţară şi Uniunea Europeană au semnat acum patru ani un acord bilateral pentru protejarea a 100 de indicații geografice europene, încă sunt probleme din acest punct de vedere. Cu toate că Beijingul şi-a asumat să-şi îndeplinească angajamentul din cadrul summiturilor anterioare UE-China şi de a adera la normele internaţionale ca bază pentru relaţiile comerciale sunt companii care nu respectă regulile.

”Trebuie să existe condiții de concurență echitabile”

”Avem un deficit comercial de 400 de miliarde de dolari cu China. Și a crescut drastic în ultimii ani. Așa că, atunci când am vizitat China, am fost foarte clar în această privință, că da, ne place concurența, că este bine. Dar trebuie să fie corectă.

Trebuie să existe condiții de concurență echitabile. Și trebuie să fie transparență. Deci, când vine vorba de subvenții, de exemplu, trebuie să avem transparență cu privire la ce fel de subvenții sunt acordate și în ce circumstanțe. Și aceasta este discuția pe care o purtăm cu China. Experiența mea este că, cu cât ești mai deschis, cu atât ești mai sincer, cu atât mai mult poți identifica cu adevărat punctele dificile din relația economică.

Am convenit cu conducerea chineză că vom analiza punct cu punct toate plângerile pe care le avem și pe care le au și pe care le experimentează și le au companiile noastre din China, de exemplu, și că vom lucra sistematic la ele, astfel încât să nu avem plângerea doar la nivel superficial, ci, pas cu pas, să trecem prin toate dificultățile”, a spus Ursula Von der Leyn, preşedinta Comisiei Europene.

În curând, lista de produse cu orgine controlată din acordul cu China, care iniţial a conţinut doar 100 de denumiri, va fi extinsă. Acesta va include încă 175 de produse. Acestea vor trebui să urmeze aceleaşi proceduri de aprobare precum cele iniţiale, adică evaluarea şi publicarea pentru comentarii.

Având mai mult de 3.300 de denumiri UE înregistrate ca indicaţii geografice, politica de calitate a UE urmăreşte să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum şi de tehnicile şi practicile tradiţionale.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole