În acest moment, platforma creată de STS pentru ca românii să se înscrie pe lista de aşteptare pentru a beneficia gratuit de vaccinul anti-COVID permite doar programarea persoanelor din etapa I. Mai exact, doar persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat se pot programa pentru vaccinare în acest moment pe platforma VACCINARE COVID.
În acest caz, este necesară sermnătura electronică. Însă medicii nu se înscriu individual, ci prin intermediul spitalelor unde lucrează. Aşadar, prin intermediul unor entităţi juridice care beneficiază de semnătură electronică. Un reprezentant al spitalului, de la departamentul juridic sau HR face lista cu medicii şi o introduce pe platformă.
La fel se va întâmpla şi în etapa a II-a, în care sunt incluse persoanele cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Şi aici, reprezentanţi ai anumitor instituţii vor întocmi liste cu angajaţi sau persoane defavorizate, în cazul DGASPC, spre exemplu. Listele sunt introduse pe platforma STS, unde este necesară semnătura digitală.
În cazul populaţiei generale, în etapa a III-a de vaccinare, semnătura electronică NU VA MAI FI CERUTĂ, precizează reprezentanţii STS.
La acel moment, în lunile martie-aprilie, orice român se va putea programa individual pe platforma STS, fără să i se mai ceară semnătura electronică. Chiar dacă acum oricine se poate înscrie pe platfomră, programarea propriu-zisă a populaţiei generale va începe abia în etapa a III-a a procesului de vaccinare.
Comunicatul STS lămureşte condiţiile de vaccinare
"Cetățenii care fac parte din etapa 3 (Populația generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiționați de deținerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populația generală atât înscrierea în platformă, cât și vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite.
Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2, care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile.
Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparțin unei instituții publice sau private, care face parte din categoria populațională care poate beneficia de vaccinare.
Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările și vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1 (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat).
Pentru etapa 3 (Populația generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetățenii își pot crea un cont în platformă, însă opțiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare", se arată într-un comunicat al STS.