Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Am probleme cu tiroida, deci m-am îngrăşat. Mit spulberat de medic: "Excesul ponderal nu vine de la hipotiroidie"

Am probleme cu tiroida, deci m-am îngrăşat. Mit spulberat de medic: "Excesul ponderal nu vine de la hipotiroidie"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 10:31 10 Mai 2022 Modificat la 10:43 10 Mai 2022

"Există mai multe semne clinice care ne indică o problemă a tiroidei, fie că vorbim despre o hipofunţie sau o hipertiroidie.

Atunci când ne gândim că tiroida funcţioneaze lent, putem avea semne asociate de tipul constipaţiei, piele uscată sau unghii friabile. Toate metabolismele sunt încetinite.

Atunci când ne gândim la o patologie hipertiroidie, ne gândim la toate metabolismele care sunt accelerate. Aici avem tranzit intestinal accelerat sau o protruzie a globilor oculari.

De asemenea, ne gândim şi la patologie nodulară, fie că simţim sau este vizibil un nodul la nivelul tiroidei", a spus medicul Iulia Burcea, marţi, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Semnele care indică o boală tiroidiană şi trebuie să ne trimită la endocrinolog

Sunt semne care sunt destul de nespecifice, însă atunci când sunt asociate, chiar şi la semne discrete, ar trebui să consultăm un endocrinolog. 

Atunci când nu tratăm o patologie tiroidiană putem avea afectare cardiovasculară, de tipul fibrilaţiei atriale, putem avea patologie hepatică. Afectează toate organele, atunci când tiroida suferă.

Nu putem preveni această patologie, întrucât cauzele sunt diverse. Important este să avem un stil de viaţă echilibrat. 

La fel de important este să avem şi o alimentaţie sănătoasă. Există anumite medicamente sau alimente care conţin substanţe care pot afecta tiroida, precum cele care conţin prea mult iod. 

Somnolenţa, des întâlnită în hipotiroidie

În hipotiroidie, pacienţii sunt mai somnolenţi, iar în hipertiroidie apare insomnia şi irascibilitatea. 

Unele patologii se pot vindeca. De exemplu, în boala Basedow, aceasta se tratează cu antitiroidiene de sinteză timp de 24 de luni. Dacă nu se vindecă, apelăm la un tratament radical, precum terapie cu iod sau tratament chirurgical. 1 din 2 pacienţi cu boală Basedow se vindecă. 

Analizele necesare pentru a verifica dacă avem o boală a tiroidei

La femeile gravide se pot repeta lunar, iar la pacienţii cu boală Basedow din trei în trei luni. 

Depinde de patologie şi de cât de controlată este patologia respectivă pe tratament. 

Vorbim de nişte analize de sânge. TSH, FT4. Dacă ne gândim la autoimunitate, anticorpi anti-teroperoxidaza, antiteroglobulină şi anticorpi antireceptori pentru TSH, pentru boala Basedow.

O tiroidă bolnavă nu aduce exces ponderal. Putem câştiga câteva kilograme în cazul unui hipotiroidism pe baza acumulării de lichide la nivelul ţesuturilor, însă nu foarte mult. Nu putem pune un exces ponderal pe seama hipotiroidiei", a mai spus medicul. 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole