Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Primii paşi atunci când ne intră ceva în ochi. Dr. Cozubaș: "Nu folosiţi leacuri băbeşti, ca să trataţi problemele oculare"

Primii paşi atunci când ne intră ceva în ochi. Dr. Cozubaș: "Nu folosiţi leacuri băbeşti, ca să trataţi problemele oculare"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 11:51 24 Aug 2021 Modificat la 11:51 24 Aug 2021

"Primul ajutor în cazul urgenţelor oftalmologice de genul, mi-a sărit ceva în ochi este să rămânem calmi și să încercăm să spălăm și să îndepărtăm agentul patogen cu apă simplă. Dacă avem la îndemână o sticlă de apă plată este foarte bine, dar este în regulă și apă de la chiuvetă. 

Trebuie să diluăm agentul patogen, indiferent de situație. Am avut copii care și-au spart o pernuță de detergent lichid în ochi sau copii care și-au dat cu spray în ochi. Le-a intrat o musculiță sau le-a intrat polen, nisip și lista poate continua. De reținut este că, toate acestea trebuie îndepărtate de pe suprafața ochiului", a explicat dr. Roxana Cozubaș, marţi, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea.

Dr. Cozubaș: "Nu ne frecăm la ochi! Stăm 5-10 minute sub jetul de apă"

"Frecatul cu simț de răspundere nu ajută absolut deloc, pentru că dacă acele particule sunt destul de mari, ele pot să ajungă să zgârie suprafața anterioară a ochiului și să facă acolo o rană foarte urâtă. Deci, nu ne frecăm la ochi. Doar dăm cu apă și atât. Stăm 5-10 minute sub jetul de apă continuu, iar apoi încercăm să apelăm la un medic cât se poate de repede", spune specialistul.

Complicaţiile unor urgenţe oftalmologice

"Cele mai grave urgenţe oftalmologice sunt în momentul în care îţi sare ceva în ochi, dar nu este un obiect pe care ţi-l aruncă cineva în ochi, ci un obiect care ajunge în ochi prin forța lui proprie.

De genul, când un pacient care nu este foarte atent cu ochii, sudează sau face diverse activități prin casă, iar acele particule ajung să sară la nivelul ochiului cu o energie foarte mare. Atunci, acel obiect ajunge să se înfigă în cornee. Acel obiect nu va pleca de acolo doar printr-o simplă clătire cu apă. El trebuie îndepărtat cu un ac, iar pacientul trebuie să primească o lista lungă de medicamente. Ca să nu mai vorbim și de consultațiile ulterioare.  

Sunt pacienți care spun că au sudat sau că au tăiat cu flexul și că le-a intrat ceva în ochi, iar atunci când îi întrebi când s-a întâmplat, spun că acum o săptămână. Atunci durerile sunt mari. Acel obiect metalic care a intrat în ochi poate să lase o margine de rugină care să creeze o vedere încețoșată permanent. Nu este de joacă! Chiar dacă pare ceva inofensiv", precizează medicul oftalmolog.

Când e nevoie urgent să scoatem lentila de contact

"Primul pas pe care trebuie să-l facem este să ne scoatem lentila de contact de pe suprafața ochiului, pentru că ea acționează ca un pansament. Se simte puțină jenă, iar atunci scoți lentila și ochiul începe să țipe", mai spune dr. Cozubaş.

Dr. Cozubaș: "Nu avem leacuri băbeşti în oftalmologie"

"Un lucru grav este întârzierea prezentării pacienților la medici și aplicarea leacurilor băbești. Nu există leacuri băbeşti în oftalmologie. Sunt multe mituri, dar toate sunt coincidenţe. Nu sunt nişte tratamente propriu-zise. În schimb, de multe ori, avem parte de înrăutățirea situației. Deci, punem doar apă curată, după care mergem la medic", îndeamnă dr. Roxana Cozubaş.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole