Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Problemele noilor măsuri fiscale și primele scumpiri resimțite de români în perioada următoare: "Ne așteptăm la o viață mai scumpă pentru cei mai mulți"

Problemele noilor măsuri fiscale și primele scumpiri resimțite de români în perioada următoare: "Ne așteptăm la o viață mai scumpă pentru cei mai mulți"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:24 27 Sep 2023 Modificat la 18:43 27 Sep 2023

Schimbările de ultimă oră au dat și mai mult peste cap planurile atât ale companiilor cât și ale românilor.

Deja în ultimele luni, cât au tot fost discutate în coaliție măsurile, companiile și-au încetinit ritmul pentru că așteptau să afle ce trebuie să își bugeteze.

Iar consumul a scăzut prin prisma temerilor că vor exista scumpiri majore, oamenii începând să facă economii.

Analiștii economici spun că răul abia acum începe. În ciuda asigurărilor date de guvernanți, totul se va scumpi.

Citește șiEl este omul din spatele amendamentului care propune naţionalizarea Pilonului II de pensii

Potrivit deciziei Guvernului, băncile și instituțiile de credit vor plăti, pe lângă impozitul pe profit, un impozit suplimentar pe cifra de afaceri.

Asta, spun specialiștii, se va regăsi în costul creditelor pe care românii le vor lua.

"Nu numai dobânzile la credite vor crește ci și comisioanele, pentru că o bancă servește toată economia. Vom vedea, cu toții vom plăti, acesta este până la urmă mesajul", a spus Irina Chițu, analist Finzoom.

În tot acest timp, autoritățile dau asigurări, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, că nu vor crește ratele românilor și că această modificare nu va influența în niciun fel ratele românilor.

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact asupra companiilor, cele mai afectate domenii fiind energia, auto, sectorul tutunului, farmaceutic și construcții, unele deja supraimpozitate.

Pentru că firmele vor plăti mai mulți bani la stat, acestea vor trebui să recupereze aceste sume de undeva, iar cel mai la îndemnă este din buzunarul nostru.

"Mediul de afaceri va avea de suportat acest impact, iar costurile de creditare mai mari se vor regăsi în bunurile sau serviciile pe care îl face firma respectiva, asta înseamnă alte creșteri de preturi la bunuri și servicii pe piața românească", a spus Dumitru Costin, președinte BNS.

"Ca atare, ne așteptăm la o viață mai scumpă pentru cei mai mulți. În viață, omul trebuie să trăiască, nu să existe. Și tare ma tem că pentru mulți romani, și ma refer în special la cei cu venituri reduse, pentru perioada următoare va fi doar o chestiune de a exista", a spus Dacian Paladi, analist economic.

Lipsa unui studiu de impact pentru toate măsurile fiscale face ca toate calculele optimiste ale Guvernului privind încasările, care ar trebui să acopere deficitul bugetar, să sune bine doar pe hârtie.

Banii vor veni tot de la mediul privat, pentru că economiile în cazul angajaților de la stat sunt nesemnificative în context.

"Din punctul meu de vedere, efortul este pe sectorul privat și pe tot ce înseamnă consum pe sectorul privat.

Este mai puțin evident efortul pe sectorul bugetar, sigur că o sa fie unii care o să piardă aceste vouchere de vacanta, dar în principiu, presiunea foarte mare va fi pe sectorul privat.

Opoziția a ratat momentul să se opună noilor reguli fiscale. Partidele nu au reușit să se pună de acord asupra unei moțiuni de cenzură, așa că deocamdată nu a fost depusă una. Singurul demers care rămâne valabil este sesizarea CCR", a spus Cristian Păun, profesor de economie.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole