Antena 3 CNN Externe Probleme mari pentru Donald Trump. Începe renumărarea parțială a voturilor în Statele Unite

Probleme mari pentru Donald Trump. Începe renumărarea parțială a voturilor în Statele Unite

2 minute de citit Publicat la 08:20 26 Noi 2016 Modificat la 08:20 26 Noi 2016

Statul Wisconsin, unul dintre cele câştigate la mică diferenţă de republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie, a anunţat vineri că va renumăra voturile exprimate, ca răspuns la solicitările în acest sens formulate de doi candidaţi, transmite agenţia EFE. 

Comisia Electorală din Wisconsin, stat unde Donald Trump s-a impus în faţa principalei sale rivale, Hillary Clinton, cu puţin peste 20.000 de voturi, a explicat că va realiza operaţiunea după ce a primit două cereri, respectiv de la candidata prezidenţială a Partidului Verde, Jill Stein, şi de la candidatul independent Rocky Roque De La Fuente. 

Acest organism "se pregăteşte pentru a proceda la o renumărare a voturilor pentru preşedintele SUA la nivelul statului, conform solicitării acestor candidaţi", a explicat, într-un comunicat, Michael Haas, administratorul comisiei. 

Potrivit lui Haas, renumărarea va începe cu siguranţă la finalul săptămânii viitoare, "după ce campania lui Stein a plătit taxa" necesară, care "încă se calculează". 

Legile din Wisconsin autorizează efectuarea renumărării voturilor, atât timp cât candidatul sau candidaţii care o solicită sunt răspunzători de costurile financiare ale operaţiunii. 

Procesul de renumărare, incluzând o examinare la mână a aproape 3 milioane de voturi din Wisconsin, este aşteptat să înceapă la finalul săptămânii următoare, după ce candidata Partidului Verde, Jill Stein, a plătit taxa cerută, a precizat Comisia Electorală, transmite Reuters. Stein a apreciat vineri, pe Facebook, că suma s-ar ridica la circa 1,1 milioane dolari. 

Termenul-limită federal pentru finalizarea renumărării este 13 decembrie, proces care poate cere operatori în 72 de districte din Wisconsin care să lucreze serile şi în weekend pentru a-şi termina munca la timp, potrivit comisiei. 

Conform lui Stein, comisia electorală din Wisconsin a confirmat primirea cererii sale de renumărare a voturilor vineri, la 3,45 p.m. ora locală, doar cu circa o oră înainte de încheierea timpului legal de depunere a solicitării. 

Acelaşi termen-limită legal este luni, pentru Pennsylvania, şi miercuri, pentru Michigan, unde Jill Stein intenţionează de asemenea să ceară recalcularea voturilor, acestea fiind alte două state americane foarte disputate, care au înclinat balanţa în favoarea preşedintelui ales, Donald Trump, pe 8 noiembrie. 

Fosta candidată a Partidului Verde a afirmat vineri, pe site-ul său, că a strâns peste 4,8 milioane din cele 7 milioane de dolari necesari pentru a finanţa renumărarea voturilor în trei state-cheie: Wisconsin (nord), Pennsylvania (est) şi Michigan (nord), transmite AFP. 

''Având încheiată strângerea fondurilor pentru renumărarea voturilor în Wisconsin (unde vom începe procedura vineri) şi în Pennsylvania (unde banii ar trebui strânşi până luni), ne vom concentra pe colectarea fondurilor necesare pentru a renumăra voturile în Michigan'', unde fondurile trebuie strânse până miercuri, potrivit site-ului candidatei. 

''Aceste noi numărări fac parte dintr-o mişcare electorală care vizează asigurarea integrităţii (procesului) şi evidenţierea modului în care sistemul electoral american este puţin fiabil'', explică susţinătorii lui Jill Stein. 

Potrivit lui Stein, experţii electorali au înregistrat în cele trei state 'anomalii statistice' care provoacă temeri. 

Candidata democrată Hillary Clinton a adunat cu două milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său republican, potrivit Cook Political Report. Însă acest avans de 1,5 procente nu schimbă nimic din rezultatul alegerilor, Donald Trump câştigând majoritatea celor 538 de mari electori necesară pentru a ajunge preşedinte al SUA. 

Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea şi până în prezent nu a contestat rezultatele scrutinului din 8 noiembrie. Ea a pierdut în Wisconsin (10 mari electori) la o diferenţă de 27.000 de voturi, iar în Pennsylvania (20 de mari electori) la una de 60.000 de voturi. În Michigan (16 mari electori), diferenţa ar fi de 10.704 de voturi, potrivit datelor încă neoficiale. 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole