Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Problemele mari pe care le cauzează deșeurile mici | Cum să le reciclăm corect: ”Ar putea genera un impact economic de miliarde de dolari”

Problemele mari pe care le cauzează deșeurile mici | Cum să le reciclăm corect: ”Ar putea genera un impact economic de miliarde de dolari”

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:16 14 Mar 2024 Modificat la 19:16 14 Mar 2024

Deșeurile electrice mici, cum sunt cablurile de încărcător, căştile sau chiar ţigările electronice ajung de cele mai multe să fie aruncate în coşurile de gunoi de pe stradă sau din locuinţă. Iar de aici, în lipsa unei colectări selective, se duc la gropile de gunoi ale oraşelor.

”Această categorie de deșeuri este denumită deșeuri invizibile, deoarece marea majoritate a populației nu face diferență între deșeuri menageri și aceste deșeuri cu caracteristici speciale”, a declarat Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE.

Aceste deşeuri electrice, electronice sau electrocasnice trebuie colectate doar în punctele speciale. Astfel, nu doar că am contribui la păstrarea unui mediu curat şi nepoluat, ci am recicla şi materiile prime folosite la producerea lor.

”Noi considerăm aceste deșeuri electrice mici, ca fiind deșeuri invizibile, că sunt atât de utilzate încât atunci când se strică avem tendița să aruncăm la coșul de gunoi.

Toate aceste echipamente conțin materiale ce pot fi reintroduse în eco, pot fi privite ca niște resurse. Anul trecut am reciclat peste 1 milion de telefoane, am recuperat 34 kg de aur, 350 de kg de argint și 15 de paladiu”, a declarat Mihalea Sofronea, PR manager grup de firme de reciclare.

”Recuperarea materiilor prime într-un circuit corect de reciclare ar putea genera un impact economic de miliarde de dolari”

Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE, susține că, dacă deșeurile invizibile ar fi reciclate corect, atunci ar putea genera profituri uriașe.

”Deșeurile invizibile au o valoare economică importantă. Recuperarea materiilor prime într-un circuit corect de reciclare ar putea genera un impact economic de miliarde de dolari”, susține acesta.

Nu toţi românii ştiu, însă, ce pot face cu aceste deşeuri. De multe ori, informaţia privind punctele de colectare nu ajunge la ei.

”Le am acasă depozitate într-o sticla, pet tăiat, puse acolo”, susține un român.

”Nu m-am gândit, doar le depozitez, căști, cablu, baterii, electrocasnice. Le am acasă, nu le-am aruncat”, a mărturisit un alt român, pentru Antena 3 CNN.

La nivel mondial, anual, sunt generate aproximativ 9 milioane de tone de astfel de deșeuri provenite din electronice sau electrocasnice mici.

Aproape 80% dintre acestea sfârșesc, însă, aruncate la gunoi, pot cauza incendii, poluează solul, apele și sunt nocive pentru sănătatea oamenilor, pentru ca au în componență substanțe periculoase.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole