Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Copiii și adolescenții încep să consume băuturi alcoolice la vârste tot mai fragede: ”Dispărea foarte repede vinul”

Copiii și adolescenții încep să consume băuturi alcoolice la vârste tot mai fragede: ”Dispărea foarte repede vinul”

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:30 15 Mar 2024 Modificat la 19:30 15 Mar 2024

Cu o sticlă de whisky în minus, aşa a început drama unor părinţi din Capitală. Fiul lor, care tocmai împlinise 15 ani, le-a spus că a spart sticla din greşeală. De atunci, ”greşelile”, s-au tot repetat.

”Dispărea foarte repede vinul. După câteva zile, 4-5 zile, am observat că damigeana avea mai mult conţinut. Când mi-am pus un pahar, nu mi-a venit să cred: băiatul meu, că am aflat pe urmă, a completat cu apă. 

I-am zis să recunoască tot, că nu o să i se întâmple nimic, n-o să mă supăr pe el, şi mi-a recunoscut”, a declarat Cătălin, tatăl unui copil consumator de alcool.

A fost pasul salvator. Fiul lui Cătălin merge acum la terapie, are din nou rezultate bune la şcoală, iar părinţii sunt mai atenţi la anturajul şi la obiceiurile copilului.

Specialiștii spun că părinții trebuie să fie atenți la modul în care se comportă copiii lor în perioada adolescenței, pentru a depista din timp această problemă. 

”Părintele poate să îşi vadă copilul, să fie atent la pupilele lui, la cum îşi ţine mâinile, la mersul echilibrat sau mai putin echilibrat, la momentul la care rămâne cu ochii pe pereţi ore în şir. Atunci, de urgenţă, să se prezinte la medic”, a mărturisit Mirela Zivari, psiholog.

Problema este că mulţi părinţi nu conştientizează gravitatea situaţiei. Un studiu recent arată că 37% dintre românii care au copii nu le interzic acestora să bea alcool, iar 25% consideră că este acceptabil ca minorii să consume ocazional câte un păhărel. Astfel, copiii ajung la vârste tot mai fragede să devină consumatori înrăiţi.

”Vârsta minimă de debut este în jurul vârstei de 10 ani. În cadrul programului Save Space, avem astfel de cazuri, cu copii care au debutat în consumul de alcool și vin la noi tocmai pentru a nu face pasul următor, către consumul de substanţe psihoactive”, a mărturisit Ramona Dajiba, director Agenţia Antidrog.

Mulți dintre aceștia combină din abundenţă drogurile sintetice cu băuturile alcoolice, iar efectele asupra sănătăţii sunt devastatoare.

”Scade capacitatea de concentrare, scade dorinţa copilului de a face anumite lucruri, iar acum se suprapune cu drogul, drogul care demobilizează total”, mai spune Mirela Zivari, psiholog.

În România, 6 din 10 liceeni recunosc că au băut alcool în ultima lună, iar unul din 10 minori a consumat substanţe stupefiante cel puţin o dată în viaţă

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole