Probioticele sunt bacterii ”bune” despre care se știe că ajută la menținerea sănătății digestive și la întărirea sistemului imunitar. Le puteți lua ca supliment alimentar sau se găsesc în anumite alimente, cum ar fi iaurtul.
Specialiștii de la Facultate de Medicină de la Harvard spun că aceste probiotice pot fi de ajutor în unele cazuri, dar este nevoie de mai multe studii care să ne spună dacă și când sunt sigure și eficiente pentru persoanele în vârstă, potrivit health.harvard.edu.
Probioticele întăresc imunitatea şi ajută în caz de balonare și constipație
Se cunoaște faptul că microbii, germenii din tractul intestinal ne ajută să digerăm alimentele, să luptăm împotriva bacteriilor dăunătoare și să îmbunătățim sistemul imunitar. Uneori, apare însă un dezechilibru al aceste flore care duce la diaree și alte probleme de sănătate.
Atunci când apare un dezechilibru la nivelul intestinului, în ce privește nivelul de bacterii, probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului.
S-a demonstrat că ele au substanțe protectoare, care pot activa sistemul imunitar și pot împiedica agenții patogeni să se instaleze, prevenind astfel unele boli să se declanșeze.
Unele studii arată că dacă luăm un probiotic în timp facem un tratament cu antibiotice, riscul de a face diaree cauzată de medicamente este mai mic, mai spun profesorii de la Harvard.
În plus, probioticele pot reduce numărul de răceli pe care le facem într-un an.
Probioticele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce simptomele gastrointestinale care nu sunt cauzate de boli acute, cum ar fi gazele intestinale, balonarea și constipația.
[GAL layout="3"]Specialist Harvard: "Unele produse de calitate inferioară ar putea să nu aibă nici bacteriile probiotice de pe etichetă"
În prezent, pe piață sunt puse la vânzare mai multe tipuri de probiotice, cele mai multe studiate timp îndelungat, altele mai puţin cercetate.
Un risc teoretic al administrării de probiotice, arată studiile, poate apărea în cazul unei persoane care are un sistem imunitar slăbit de boală sau medicamente: acel om s-ar putea îmbolnăvi de la aceste bacterii "bune".
Un alt aspect în cazul probioticelor este că acestea sunt considerate suplimente alimentare, nu medicamente. Drept urmare, FDA (Food and Drug Administration, organism similar cu Agenţia Medicamentului din România - n.r.) nu monitorizează fabricarea de probiotice.
În acest fel, nu este clar dacă probioticele care pot fi cumpărate din farmacii și magazine naturiste sunt produse de înaltă calitate.
"Este chiar posibil ca unele produse de calitate inferioară să nu conțină nici măcar bacteriile probiotice care sunt enumerate pe etichetă", atenţionează cei de la Universitatea Harvard.
Cele mai bune surse alimentare de probiotice
Suplimentele alimentare nu sunt singura modalitate din care ne putem lua doză zilnică de probiotice, atunci când avem nevoie.
Există multe alimente care conţin cantităţi importante cu aceste culturi de bacterii bune, iar trei dintre ele sunt recunoscute pentru asta.
Astfel, cele mai bune surse de probiotice se găsesc în iaurt (în special, iaurt grecesc simplu), chefir (o băutură din lapte care este acidulată) şi legume fermentate (murăturile sau varza murată).
Încercarea de a obține probiotice numai din surse alimentare poate fi dificilă, mai ales că producătorii de alimente nu sunt obligați să menţioneze doza dintr-un anumit probiotic, așa că nu o fac.
Astfel, este posibil să aveți o doză mai consistentă de bacterii "bune" într-un supliment alimentar, de aceea cel mai indicat este să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luaţi probiotice.
Probioticul natural care te scapă de balonare, constipație şi scade colesterolul. Se prepară în cinci paşi
O băutură fermentată, de care nu mulţi au auzit, pare să fie leacul pentru cei care au probleme digestive banale sau vor să-şi păstreze sănătatea tractului digestiv.
Astfel, cei care ştiu că au probleme gastrointestinale, precum constipaţie, diaree, balonare sau alte probleme de digestie pot folosi kombucha.
Cei care ştiu că au probleme care durează de mult timp e bine să se adreseze medicului, pentru a nu se agrava afecţiunea de care suferă. Kombucha este o băutură fermentată, făcută din ceai verde sau negru, zahăr și o cultură simbiotică de bacterii