Antena 3 CNN Opinii Arena Politică Prioritățile principale în „Planul de țară” al lui Marcel Ciolacu

Prioritățile principale în „Planul de țară” al lui Marcel Ciolacu

Prioritate în mandatul său de premier, maximizarea bunăstării românilor, prin creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor țării rămâne obiectiv esențial și în ”Planul de țară” propus de președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru alegerile prezidențiale din această iarnă.

Planul lui Marcel Ciolacu pentru români: Condiții de trai comparabile cu statele dezvoltate

În discursul său de prezentare a „Planului de țară”, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la prezidențiale, a pus creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a românilor pe prima poziție a listei priorităților naționale. Obiectivul liderului social-democrat este ca România să ajungă între primele 45 de țări în privința dezvoltării umane și în rândul primelor 30 de state în privința calității vieții, la nivel global.

„Până la finalul anului 2029 putem ajunge cu salariul mediu brut la 2.600 de euro pe lună și la un salariu minim brut de 1.300 de euro pe lună, prin mecanismul salariului minim european. 

De asemenea, în următorii 5 ani vom ajunge la cel puțin 1,5 milioane de contracte de muncă cu o valoare netă de peste 1.500 de euro pe lună. Un alt obiectiv este creșterea pensiei medii la 810 euro până la finalul anului 2029. Pensia minimă va ajunge la 415 euro”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Măsuri pentru creșterea competențelor și veniturilor salariaților

”Planul de țară” al liderului PSD include și soluții pentru creșterea veniturilor salariaților. O prim măsură este cea care-i vizează pe cei cu salarii medii și mici, și vizează scăderea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile brute de sub 5.700 de lei, respectiv 8.500 de lei în 2029.

Acest lucru se va face regresiv și în funcție de numărul de copii. Cea de-a doua măsură urmărește să sprijine gradul de ocupare al tinerilor și accesul tuturor angajaților la locuri de muncă mai bine plătite, astfel încât în următorii 5 ani România să ajungă la cel puțin 1,5 milioane de contracte de muncă cu un câștig net de peste 1.500 de euro pe lună.

„În următorii ani, statele care au tehnicieni cu un grad ridicat de calificare vor fi avantajate în competiția economică. Vom introduce un sistem de vouchere de până la 800 de euro pentru cetățenii care vor să obțină noi calificări în meseriile de interes pentru investitori. Astfel, vom crește ocuparea în rândul tinerilor, vom avea locuri de muncă mai bine plătite și vom deveni atractivi pentru investitorii care caută forță de muncă înalt calificată”, menționează Marcel Ciolacu în ”Planul de țară”.

Protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor este și ea pe lista de priorități a prezidențiabilului. Acesta propune creșterea pensiei medii la 810 euro până la finalul anului 2029, cu o valoare de 415 euro pentru pensia minimă.

Reducerea decalajelor sociale și a sărăciei

De o importanță majoră în programul prezidențial al liderului PSD sunt și măsurile care să ducă la reducerea sărăciei și a declajelor sociale pentru toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc în România. 

”Vom susține investiții masive în infrastructura din zonele sărace ale României, pentru a genera noi oportunități economice. Toți cetățenii trebuie să aibă acces la locuri de muncă bine plătite și la servicii de calitate în educație și sănătate, indiferent de locul în care trăiesc în România.

Prin măsurile de sprijin, de creștere a veniturilor și de protejare a puterii de cumpărare, vom reduce numărul românilor aflați în deprivare materială severă cu cel puțin 1,9 milioane de persoane, în următorii 5 ani, prin servicii comunitare integrate în rural, sprijin pentru persoanele vulnerabile din mediul rural, îngrijire la domiciliu, centre de îngrijire pentru persoanele vârstnice vulnerabile, asistență și suport pentru persoanele cu dizabilități”, a punctat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Prezența PSD la guvernare a dus la creșterea consistentă a veniturilor românilor

Angajamentul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a-și atinge obiectivele propuse este susținut de avansul nivelului de trai al românilor sub guvernarea social-democraților. În doar 3 ani, salariul minim a crescut cu peste 60%, de la 2.300 de lei la 3.700 de lei, iar clasa de mijloc s-a consolidat, 1,5 milioane de români având în prezent contracte de muncă la o valoare netă de peste 1.000 de euro pe lună.

De asemenea, pensia medie s-a majorat cu peste 70%, de la 1.608 de lei în noiembrie 2021, la 2.792 de lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024.

„Pentru cei mai mulți români, prezența PSD la guvernare a devenit o garanție a creșterii veniturilor celor care muncesc sau au muncit o viață.

În prezent, pensiile sunt de 3 ori mai mari decât în urmă cu 10 ani, salariul minim este de 4 ori mai mare, iar puterea de cumpărare a românilor s-a dublat! Peste 80% din aceste creșteri s-au realizat cu PSD la guvernare.

Oricât de dificil a fost contextul economic intern și internațional, am găsit mereu soluții pentru a proteja puterea de cumpărare a peste 12 milioane de români cu venituri mici și medii – sprijin anual pentru pensionarii cu venituri mici, carduri pentru energie și pentru alimente acordate familiilor aflate în dificultate, plafonarea prețurilor din energie și limitarea adaosului la alimentele de bază pentru eliminarea speculei etc.”, a declarat Marcel Ciolacu.

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile