Antena 3 CNN Actualitate Cum va trebui să acordați prioritate în sensul giratoriu de acum înainte. Titi Aur: ”Va fi greu de aplicat!”

Cum va trebui să acordați prioritate în sensul giratoriu de acum înainte. Titi Aur: ”Va fi greu de aplicat!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 15:07 27 Oct 2022 Modificat la 15:07 27 Oct 2022

"Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și de greu de reglementat ca să se poată circula fără niciun fel de probleme.  

Schimbarea definiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate.  

Se reglementează foarte clar - cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă -  dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate. Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere.   

Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere.  

Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară.  

Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului  sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta.  

Regula e clară, dar va fi greu de aplicat", explică Titi Aur, potrivit digi24.ro.

Sensul giratoriu nu va mai fi considerat intersecție. Se schimbă regulile de circulație 

Regulile de circulație pentru sensul giratoriu vor fi schimbate, la fel şi definiția, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier. 

Conform proiectului de lege, parlamentarii vor să schimbe definiția sensului giratoriu ca să nu mai existe "interpretări" şi astfel să fie redus numărul accidentelor rutiere. 

Potrivit noii definiții, "participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu". 

Din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție. În prezent, Codul Rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. 

Potrivit parlamentarilor, Codul Rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție. 

Iniţiatorii proiectului de lege sunt senatorii USR Negoi Eugen-Remus, Vicol Costel, Vlad Sergiu Cosmin, dar şi deputaţii USR Botez Mihai-Cătălin şi Chichirău Cosette-Paula. 

"Având în vedere faptul că prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, după cum am arătat, fiind susceptibile să dea naştere a numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu (apreciind fie că acesta este o intersecţie, fie că este un drum principal), ţinând cont şi de faptul că există hotărâri judecătoreşti care susţin explicaţiile pe care le-am arătat în prezenta expunere de motive, consider că este necesară modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, pentru a clarifîca regulile de circulaţie în sensul giratoriu şi pentru a pune capăt unei controverse de interpretare legislativă, intervenţia legislativă fiind necesară şi pentru ca textele de lege incidente să corespundă exigenţelor prevăzute de art. 36 şi următoarele din Legea nr. 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, respectiv să fie redactate într-un limbaj clar şi precis, care să excludă orice echivoc", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senatul României. 

 

Etichete: sens giratoriu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole