Antena 3 CNN Actualitate A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 14:07 09 Apr 2021 Modificat la 15:41 09 Apr 2021

Ducele de Edinburgh s-a retras din funcţiile publice încă din 2017 şi aparea foarte rar în public. Acesta ar fi împlinit 100 de ani pe 10 iunie.

Prinţul Philip a suferit o intervenţie reuşită pentru o problemă cardiacă, în luna martie, anunța Palatul Buckingham la acel moment. 

Prințul Philip ”va rămâne în spital mai multe zile pentru îngrijiri, să se odihnească şi să se recupereze”, a precizat Palatul într-un comunicat, pe 4 martie. Acesta fusese externat pe 16 martie, la o lună după fusese spitalizat la Londra pentru tratarea unei infecţii.

În timpul carantinei cauzate de coronavirus, acesta a stat la castelul Windsor, în vestul Londrei, alături de regină.

Ducele a fost internat în spital de puține ori în ultimii ani, cel mai recent chiar înainte de Crăciunul din 2019, când a urmat un tratament pentru o afecțiune medicală preexistentă.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe Familiei Regale Britanice

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanțe la aflarea veștii morții Prințului Philip al Marii Britanii.

"Am aflat cu mare tristețe despre trecerea în neființă a Alteței Sale Regale, Prințul Filip, Duce de Edinburgh. România stă alături de Familia Regală și poporul britanic în acest moment de durere, exprimându-ne condoleanțele și încrederea deplină că istoria va onora contribuția H.R.H.", a fost mesajul publicat de președinte pe Twitter.

Familia Regală a României își exprimă regretul pentru moartea Prințului Philip

Familia Regală a României și-a exprimat, vineri, regretul cu privire la moartea Prințului Philip. ”Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip”.

”Ducele de Edinburg, In Memoriam

Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.

Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor”, se arată pe pagina oficială de Facebook a Casei Regale. 

Istoricul Filip Iorga: "Prinţul Philip de Edinburgh a fost acea stâncă pe care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a sprijinit"

Importanţa istorică a activităţii Prinţului Philip de Edinburgh şi rolul personalităţii acestuia în monarhia britanică au fost explicate la Antena 3 de istoricul Filip Iorga.

Statutul de prinţ consort l-a obligat pe prinţul Philip la discreţie şi la asumarea unui rol secund, pe care l-a transformat, însă, într-o poziţie puternică pentru monarhie şi pentru ţară, a explicat Iorga.

"A fost personalitate puternică şi a reuşit să transforme acest rol secund într-o poziţie foarte importantă pentru familia lui şi pentru Marea Britanie, pentru poziţia ţării sale în lume.

A fost important pentru România. Era vărul regelui Mihai, a fost o legătură cu lumea liberă. Odată cu dispariţia lui, începe să dispară definitiv un tip uman.

Prinţul Philip, vărul regelui Mihai, avea un umor care deranja corectitudinea politică a lumii de astăzi

Prinţul Filip era un gentleman britanic de cea mai clasică factură. Nu vom mai găsi familiile regale personalităţi de factura prinţului Philip de Edinburgh, aveau un aluat special, o educaţie specială, un umor care dranja platitudinea şi banalitatea epocii noastre corecte politic, pentru că ţintea către adevăr şi nu ţinea cont de sensibilităţii exagerate a epocii noastre...

Deşi a avut o copilărie grea, a suferit din cauza bolii mamei lui, din cauza intrigilor de la Curte, a ştiut să fie puternic, să fie acea stâncă pe care Regina Elisabeta a II-a s-a sprijinit.

Prinţul Philip a murit la 99 de ani. Ce înseamnă Operaţiunea "Forth Bridge"

Prinţul Philip a murit, astăzi, la vârsta de 99 de ani, iar potrivit protocolului a fost demarată operaţiunea "Forth Bridge".

Operaţiunea, pregătită din timp de echipa Casei Regale şi autorităţile britanice, poartă numele unui pod situat între regiunile scoţiene Edinburgh şi Fife.

Numele de cod al anunţului morţii prinţului Philip a fost "Forth Bridge is down!".

Începând de astăzi, Regatul Britanic intră într-o perioadă de doliu naţional, iar steagurile vor fi coborâte în bernă.

Prinţul Philip, Duce de Edinburgh şi soţ al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, a avut indicaţii clare şi chiar a participat la repetiţii ale propriei înmormântări.

Soţul Reginei a specificat că nu îşi doreşte funeralii de stat şi că preferă o ceremonie discretă la Capela St. George din Windsor, în stil militar, urmată de înmormântarea de la Grădinile Frogmore din apropierea Castelului Windsor.

Cine a fost Prințul Philip

Fost ofiţer de marină, prinţul a fost nevoit să-şi încheie cariera militară când soţia sa a urcat pe tron, în 1952.

În deceniile în care a stat alături de regina Elisabeta, ducele de Edinburgh a cucerit simpatia oamenilor din toată lumea. Canada i-a acordat titlul de general şi amiral al forţelor sale armate. 

În arhipelagul Vanuatu din Pacific, pe care prinţul l-a vizitat în 1974 împreună cu regina, un trib local îl consideră zeul său protector. 

Ducele de Edinburgh patrona circa 800 de asociaţii şi fundaţii de binefacere.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole