Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Prinţul Harry, noi dezvăluiri despre copilăria la palat. Rănile emoţionale se transmit de la o generaţie la alta

Prinţul Harry, noi dezvăluiri despre copilăria la palat. Rănile emoţionale se transmit de la o generaţie la alta

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 00:40 16 Iun 2021 Modificat la 00:50 16 Iun 2021

Harry a mărturisit că s-a simțit mereu "diferit" și a considerat că este mai apropiat de oamenii pe care i-a întâlnit în Africa sau pe alte continente decât cei alături de care a trăit la palat.

"Nu cred că ar trebui să învinuim sau să arătăm cu degetul spre nimeni dar, cu siguranță, atunci când vine vorba despre parenting am avut parte de durere și suferință, iar asta pentru că și tatăl sau părinții mei au suferit. Eu voi încerca să rup acest cerc vicios și să nu îl duc mai departe. Aceste sentimente se transmit oricum pe cale genetică, astfel că noi, în rolul de părinți, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru a preveni acest lucru să li se întâmple copiilor noștri", a declarat Prințul Harry.

În cadrul podcast-ului, Harry a mai spus că prințesa Diana a avut o influență foarte mare asupra lui, referindu-se la modul cum ea a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a le acorda o viață normală copiilor săi. Pe măsură ce s-a maturizat, prințul a înțeles stilul tatălui său de a-l educa și a realizat că își dorește altceva pentru moștenitorii săi.

"Nu înțelegeam de unde provine totul, poate are legătură cu modul în care el (n.r. prințul Charles) a fost crescut. Înseamnă că el m-a tratat precum el a fost tratat. Cum pot să mă comport altfel cu ai mei?", a declarat Prinţul Harry.

În acest context, Cerasela Rogen, coach transformaţional, vorbeşte despre traumele emoţionale ale părinţilor care pot ajunge, într-un final, şi la copii.

"Vedeți cât de trist, deși noi invidem când spunem prinț, prințul Harry, prințul Charles. Când spunem familie regală ni se pare o chestie extraordinară, un lucru fantastic, de invidiat și de gelozit. Dar ce să vezi? Atunci când perdelele se dau la o parte, metaforic, și ei sunt plini de traume, de răni și părinții lor la rândul lor au fost traumatizați emoțional de toate acele reguli, restricții.

Vă dați seama câte reguli are o familie regală? Și de acolo pleacă neautenticitatea. Cine a fost autentinc în familia aia cumva a murit înainte de vreme, respectiv mama lui Harry.

Nu dăm copiilor noștri pentru că vrem să îi rănim și le dăm această educație care îi face praf emoțional, ci ne naștem ca un cont de bancă gol și în momnetul ăla părinții noștri care au primit de la părinții lor ne dau tot ce au mai bun, dar de cele mai multe ori au doar reguli, au doar traume emoționale, au doar nesiguranțe și frustrări și ne dau tot ce au... și anume, aceste lucruri. Metaforic, ca și când iubirea ar însemna japoneză, dar tatăl tău nu a fost învățat japoneză de mama lui și nu poate să îți transmită mai departe.

 Copilul este ca un registrator, de la 0 la 6 ani se numește starea de hipnoză theta și în momentul ăla tot ce aude mai des în jur "n-ai voie", "nu se poate", chiar dacă părinții vorbesc între ei despre toate aceste traume, el le înregistrează, le codifică și le decodifică ca personalitate proprie.

Niciun părinte dacă nu are un program de armonie cu el însuși, dacă nu are un program de iubire emoțională de sine nu poate da iubire mai departe, nu poate da alte reguli mai departe", a spus Cerasela Rogen.

Interviul complet îl puteţi urmări în materialul de mai sus.

 

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole