Nepoata în vârstă de 29 de ani a împăratului Akihito, și fostul ei coleg de facultate, Kei Komuro, și-au anunțat logodna în 2017. Însă anul urmator, cuplul și-a amânat nunta, spunând că s-au răzgândit în legatură cu căsătoria și că au nevoie de mai mult timp ca să se cunoască mai bine.
La momentul respectiv, întârzierea a fost pusă pe seama „lipsei de pregătire” a celor doi tineri, care aveau nevoie de timp pentru a-şi planifica viitorul.
Prințul Akishino, tatăl lui Mako și fratele mai mic al actualului suveran, a spus că este de acord cu căsătoria fiicei sale mai mari, punând capăt preocupărilor apărute după logodnă și după mult controversata amânare a nunții.
Potrivit legii japoneze, căsătoria dintre un membru al familiei regale şi un om de rând este interzisă, astfel că persoana trebuie să renunţe la statutul regal şi la toate beneficiile care rezultă din această poziţie.
Totuşi, aceştia pot beneficia de dreptul la o compensaţie unică în bani, compensație ce a fost concepută pentru a asigura „menținerea unei vieți demne” şi după îndepărtarea de familie.
Mako vrea să renunţe la acești bani care îi revin, adică 1,35 milioane de dolari, din cauza numeroaselor controverse stârnite de logodnicul ei.
Guvernul trebuie să aprobe decizia şi nu pare să fie nicio problemă, cel puțin până acum.
Prinţesa Mako şi Kei Komuro s-au întâlnit în 2012 la un restaurant, pe când studiau amândoi la Universitatea Internaţională Creştină din Tokyo.
Presa japoneză a spus că data nunții ar putea fi anunțată în octombrie, iar după oficierea relaţiei, cuplul intenţionează să se mute în Statele Unite.
Nu este primul caz de acest gen din istoria Japoniei. În anul 2005, prinţesa Sayako, mătuşa lui Mako, s-a căsătorit tot cu un om obişnuit. Ea a fost prima persoană din familia regală a Japoniei care şi-a pierdut rangul.